Hoitajien huoli: Kuka tuuraa sairastuneita, jos lisätyöstä ei saa kunnon korvausta?

Mikäli hallituksen tämänhetkiset säästösuunnitelmat toteutuvat, kirpaisee se erityisesti sosiaali- ja terveydenhoitoalaa. Hoitoalalla huolestuttaa muun muassa se, miten sairaspoissaolijoille saadaan tuuraajat, mikäli ylityölisiä leikataan.

politiikka
Kaksin teho-osastolla työskentelevät sairaanhoitaja Tuija Karppinen ja osastohoitaja Tiina Kähkönen.
Julia Sieppi / Yle

Toisin kuin monet hallituksen leikkauksia vastustavat ammattiryhmät, hoitohenkilöstö ei voi potilasturvallisuuden vuoksi marssia perjantaina työpaikoiltaan ulos.

Kainuun keskussairaalan teho-osaston kahvipöydässä säästöaikeet ovat olleet päivittäin puheenaiheena ja tilanne turhauttaa monia.

– Jos ajattelee konkreettisesti lukuja, se on noin 150 euroa kuukaudessa pois lisistä, ja vuositasolla noin 1800 euroa työntekijän palkasta pois, laskee osastonhoitaja Tiina Kähkönen.

Samoilla linjoilla on sairaanhoitaja Tuija Karppinen.

– Olemme miettineet, että mikähän on se logiikka, että näistä meidän lomapäivistä saadaan Suomen vienti vetämään.

Hallituksen suunnitelmiin kuuluu muun muassa ylityölisien puolittaminen. Nykyinen 50-prosenttinen ylityö olisi jatkossa 25-prosenttista, ja vastaavasti 100-prosenttinen 50-prosenttista.

Kähköstä huolettaa, saadaanko töihin tuuraajia, mikäli ylityökorvauksia leikataan.

– Jos joku sairastuu, sairaslomat paikataan omasta henkilökunnasta. Jos lisätyöstä ei saa kunnon korvausta, ketä se motivoi lähtemään töihin, Kähkönen toteaa.

"Töitä me täällä teemme, perjantainakin"

Tiina Kähköselle hoitotyö on joka tapauksessa työtä, jota hän haluaa tehdä myös tulevaisuudessa. Se kuitenkin mietityttää, saadaanko alalle uusia tekijöitä.

Olemme miettineet, että mikähän on se logiikka, että näistä meidän lomapäivistä saadaan Suomen vienti vetämään.

Tuija Karppinen

– Tämä on tärkeää työtä. Sukupolvet ovat kuitenkin erilaisia, miten on sitten nuorten laita, sillä kyllähän palkka on iso motivaatio. Kuka meitä sitten hoitaa kun olemme vanhoja?

Vaikka mielenilmauksiin ei osallistuta, monet ottavat asioihin kantaa vapaa-ajalla.

– Ei tämä näin voi mennä, takaisin neuvottelupöytiin vaan. En usko, että meidän lisät on Suomen pelastus, Tuija Karppinen sanoo.

– Työtä me täällä teemme, perjantainakin. Toivon, että jonkinlainen uusi yhteiskuntasopimus saadaan vielä aikaan, lisää Tiina Kähkönen.