Hallitus tavoittelee edullista työvoimaa: Tuoreissa luvuissa Suomi voittaa jo Saksan

Suomen tärkeimmiksi kilpailijoiksi nimetyissä Ruotsissa ja Saksassa työvoimakustannukset kasvoivat vuoden toisella neljänneksellä enemmän kuin Suomessa.

talous
Naisen kädet näppäimistöllä.
Henrietta Hassinen / Yle

Suomalaisten työvoimakustannukset nousivat huhti–kesäkuussa vähemmän kuin euroalueella keskimäärin, kertoo tilastotietoa Euroopan unionin käyttöön tuottava Eurostat. Suomen työvoimakustannukset kasvoivat 1,3 prosenttia. Euroalueen osalta lukema on 1,6 prosenttia. Euroopan unionin luku on tätäkin korkeampi, 1,9 prosenttia verrattuna vastaavaan ajankohtaan viime vuonna.

Saksassa työvoimakustannukset puolestaan kasvoivat 3,1 prosenttia. Suomen taloustilannetta kohentamaan pyrkivät johtajat ovat nimenneet Suomen kilpailijoiksi muun muassa Saksan ja Ruotsin. Myös Ruotsissa työvoimakustannukset nousivat toisella vuosineljänneksellä enemmän kuin Suomessa, 2,1 prosenttia.

Eurostatin tietojen mukaan suurinta työvoimakustannusten kasvu oli Latviassa, 7,9 prosenttia. Lähes samoissa lukemissa on Romania, 7,7 prosenttia. Virossa kulut nousivat 5,5 prosenttia.

Kreikka on listan pohjimmainen. Siellä kulut pienenivät 2,9 prosenttia.

Työvoimakustannukset koostuvat kuluista, joita työnantajalle koituu työntekijästä. Niitä ovat esimerkiksi palkat ja sosiaaliturvakulut. Hallituksen tavoitteena on kustannuskilpailukyvyn parantaminen viidellä prosentilla. Siihen se pyrkisi muun muassa lyhentämällä lomia ja pienentämällä ylityö- ja sunnuntaikorvauksia.