Turku perusti yhteistyöryhmän koordinoimaan turvapaikkatilannetta

Ryhmän tarkoituksena on ylläpitää tilannekuvaa, hoitaa ajantasainen tiedonvaihto, välittää tietoa ja sopia asioista. Mukana on kaupungin lisäksi SPR:n, Maahanmuuttoviraston, ELY-keskuksen, poliisin, pelastuslaitoksen ja seurakunnan edustajat sekä Yle Turku ja Turun Sanomat.

Turku
SPR:n vastaantottokeskuksen pihalle Pansiossa pystytetään telttoja majoitusta varten.
Peter Karlberg / Yle

Turun kaupunki on perustanut laajan yhteistyöryhmän turvapaikkatilanteen koordinoimiseksi. Ryhmän tavoitteena on tilannekuvan ylläpitäminen, ajantasainen tiedonvaihto, tiedonvälitys ja asioista sopiminen eri toimijoiden kesken.

Ryhmässä on edustajat Suomen Punaisesta Rististä, Maahanmuuttovirastostosta, Varsinais-Suomen ELY-keskuksesta, Lounais-Suomen poliisilaitokselta, Varsinais-Suomen aluepelastuslaitokselta sekä Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymästä.

Turun kaupungilta mukana ovat kaikkien toimialojen edustajat sekä työllistämisen, maahanmuuton ja viestinnän asiantuntijat.

Ryhmässä on mukana myös median edustajat Turun Sanomista ja Yle Turusta.

Ryhmää johdetaan Turun kaupunkikehitysryhmästä ja sen puheenjohtaja on kaupunkikehitysryhmän johtaja Pekka Sundman. Ryhmä kokoontuu vähintään kahden viikon välein, riippuen tilanteen kehittymisestä.

Ryhmässä sovitaan, kuinka asiat hoidetaan parhaiten

Turvapaikanhakijoiden vastaanottovaiheessa päävastuu tulijoista on Maahanmuuttovirastolla ja Suomen Punaisella Ristillä vastaanottokeskusten ylläpitäjänä. Kaupungin ja muiden toimijoiden rooli vahvistuu kotouttamisvaiheessa.

Eri toimijoiden yhteistyö on hyvin tärkeää tässä nopeasti muuttuvassa tilanteessa.

Pekka Sundman

Ensimmäisessä kokouksessa luotiin tilannekuva ja sovittiin jatkuvasta tiedonkulusta. Seuraavaksi aletaan pohtia yhteisiä toimia. Ryhmässä sovittiin, että muita Varsinais-Suomen kuntia kannustetaan kaikin tavoin kantamaan myös vastuunsa tilanteesta.

– Eri toimijoiden yhteistyö on hyvin tärkeää tässä nopeasti muuttuvassa tilanteessa. Ryhmän kautta saamme tietoa toistemme suunnitelmista ja voimme yhdessä sopia, miten asiat hoidamme parhaiten, johtaja Pekka Sundman sanoo.

Tietoa jaetaan myös kuntalaisille

Tietoa pyritään jakamaan mahdollisimman paljon myös kuntalaisille. Kaupunki järjesti maanantaina ja tiistaina asukastilaisuudet Hirvensalossa ja Pansiossa hätämajoitusten tulemisesta alueille. Molempiin tilaisuuksiin osallistui viitisenkymmentä alueiden asukasta.

Tilaisuuksia järjestetään aina niillä alueilla, joille uutta hätämajoitusta tulee.

Turun kaupunginhallituksen reilu viikko sitten tekemän päätöksen mukaan Suomen Punaisen Ristin Varsinais-Suomen piirin vastaanottamien turvapaikanhakijoiden hätämajoitustiloiksi osoitetaan Pernon koulu, Kastun koulu, Runosmäen koulu, Niuskalan huoltokoti, entinen retkeilymaja ja Mäntykoti.

Se, missä järjestyksessä tiloja otetaan käyttöön, selviää neuvotteluissa Suomen Punaisen Ristin kanssa. Asiaan vaikuttavat muun muassa rakennuslupaprosessi ja pelastussuunnitelmien teko.