1. yle.fi
  2. Uutiset

Tartu rohkeasti puikkoihin, älä anna käsityötuntien traumojen lannistaa

Kudoitko ala-asteen rättikässätunnilla parittoman lapasen, jonka peukalo oli väärässä paikassa ja resori liian lyhyt? Syksyn saapuessa käsityöblogit ja kiiltävät harrastelehdet saavat ihmisen innostumaan neulomisesta, vaikka koulusta olisikin jäänyt puikkoja kohtaan traumoja.

ilmiöt
Lankakeriä käsityöliikkeen hyllyssä.
Lankakeräkin on ihana, kun sitä voi hiplata ja pitää kädessä.Kati Turtola / Yle

Syksy voi saada taas nekin ihmiset miettimään neulomisharrastuksen aloittamista, jotka eivät ole vuosikausiin neuloneet mitään.

Huolimatta vanhoista traumoista, jotka tulivat koulujen käsityötunneilla.

Käsityöliikkeen myyjät rohkaisevatkin neulontaharrastuksesta haaveilevia: netti on nykyään täynnä yksinkertaisia neuleohjeita. Myymälöissäkin on totuttu opastamaan myös aloittelevia harrastajille.

Wetterhoffin käsityöliikkeessä Hämeenlinnassa myyjänä työskentelevä Pirkko Lehto myöntää, että neulomista voisi kutsua jonkinlaiseksi lohtutekemiseksi. Lopputulos kun on lämmittävä tuote.

– Jo pelkkä lankakeräkin on ihana, kun sitä voi hiplata ja pitää kädessä. Ja kun on viileää, on mukava tehdä niitä lämmikkeitä, Lehto tuumii.

Aloita yksinkertaisella mallilla

Uudestaan neulomisen löytäneet asiakkaat eivät ole käsityöliikkeessä ollenkaan harvinaisia.

En lähtisi neulomaan ihan kauhean ohuesta enkä liioin paksusta

Pirkko Lehto

– Yllättävänkin usein kuulee asiakkaan sanovan, että on hirveän kauan siitä, kun viimeksi neuloin mitään. Nyt tekisi mieli kokeilla taas, siteeraa toimitusjohtaja Jaana Rantanen asiakkaiden kertomuksia.

Rantanen opastaa aloittelevaa neulojaa yksinkertaisten ohjeiden pariin. Palmikot ja kirjoneuleet kannattaa suosiolla jättää myöhäisempään vaiheeseen.

– Ihan suorat kappaleet ja ihan sileää neuletta, oikealla oikeaa ja nurjalla nurin, esittelee Jaana Rantanen yksinkertaisen mallista ja helppoa, ensimmäiseksi neulepuseroksi soveltuvaa ohjetta.

Valitse oikea lanka

Lankoja on monenlaisia, eikä aloittelevan neulojan kannata kasata kiviä tielleen käyttämällä hankalaa lankaa.

Äkkiseltään voisi luulla, että hitaan neulojan olisi valittava mahdollisimman paksu lanka. Pirkko Lehto torppaa idean alkuunsa.

– En lähtisi neulomaan ihan kauhean ohuesta enkä liioin paksusta. Paras on lanka siitä keskivaiheilta. Paksusta langasta neulominen on sellaista vääntämistä. Langan kierteen pitää olla sellainen, että se ei tuota hankaluutta neulomisessa.

Ennen ahkeran neulojan läsnäolon kuuli jatkuvasta kilinästä. Nykyään puikot eivät välttämättä enää kilise lainkaan.

– Puikkoja on todella monenlaisia: on bambua, koivua ja hiilikuitua. Ei ole enää pakko kilistellä, Jaana Rantanen vinkkaa.

HC-neuloja bloggaa ja valittelee hartioitaan

Blogit ja kotoiluinnostus ovat lisänneet huimasti neulomisharrastusta.

Sukkaa kutovat mummot ovat edelleen lankaliikkeen tärkeitä asiakkaita, mutta todelliset raskaan sarjan neulojat ovat nuorempaa väkeä.

Lankoja tilataan ahkerasti netistä, vaikka edelleen myös liikkeessä käydään hiplailemassa pehmeitä lankakeriä.

Useinhan heavyneuloja on nuori, siinä 30-40 -vuotias.

Jaana Rantanen

– Useinhan heavyneuloja on nuori, siinä 30-40 -vuotias. He ovat sellaisia, jotka seuraavat ja päivittävät ahkerasti omia blogejaan, arvioi Jaana Rantanen.

Valmistuneiden neuleiden kuvaaminen ja kuvien postaaminen nettiin kuuluu olennaisena osana nykyajan neuleharrastamiseen.

Lankaliikkeen asiakkaina on nykyään myös miehiä.

– Tässä kävi mies, joka oli Youtubesta katsonut videota ja opetellut tekemään kuviollista neuletta. Ei harrastaja aina ole välttämättä nainen, sanoo Pirkko Lehto

Käsityöliikkeen työntekijät tietävän yhden takuuvarman neuleharrastajan tuntomerkin. Hän valittelee kassalla hartioitaan.

– Hierojalla täytyisi käydä useammin kuin muiden.

– Kertomassa, miten on hartiat ihan jumissa. Ei saisi tehdä enää, mutta kun ei voi olla tekemättäkään, pyörittelevät päätään Pirkko Lehto ja Jaana Rantanen.

Lue seuraavaksi