Asiantuntija: Sipilä käyttää keinoa, johon edes Paasikiven ei tarvinnut turvautua

Pääministerin puhe suoraan kansalla on harvinainen keino. Sen takia puheeseen liittyy vahva viesti.

Kuva: Anne Niskanen / Yle

Puheviestinnän asiantuntija pitää pääministerin luvassa olevaa puhetta jo pelkkänä eleenä vahvana viestinä.

– Tämä on todella järeä keino. Tätä käytetään vain äärimmäisessä poikkeustilanteessa, arvioi puheviestinnän kouluttaja ja asiantuntija Juhana Torkki pääministeri Juha Sipilän (kesk.) puheen merkitystä, ennen kuin sen sisällöstä tiedetään mitään.

Torkin mukaan menettely on niin epätavallinen, että "jo ennen kuin Sipilä on sanonut sanaakaan, niin se viesti on se, että hän pitää erittäin kohtalokkaana tätä viikkoa ja näitä vaiheita, joita isänmaa nyt käy läpi."

– Pidän ideaa erinomaisena. Pääministeri on ymmärtänyt, kuinka vahva puhe on ja on hienoa, että hänellä on rohkeutta käyttää ja tarttua tähän tilaisuuteen.

Torkki muistuttaa, että vastaavaa suoraa puhetta on aiemmin käytetty vain äärimmäisen vakavissa tilanteissa, kuten sota-aikana, noottikriisin yhteydessä ja oikeistoradikalismiin tai kouluampumisiin liittyen.

Hän muistuttaa myös presidentti Urho Kekkosen puheesta 1950-luvulta, jossa tämä viittasi J.K. Paasikiveen ja tämän uhkaukseen mennä radioon, jos asiat eivät muuten selkene:

"Muistan pääministeriajaltani, että kun jokin poliittinen ratkaisu tai julkisessa sanassa esitetty mielipide, jolla näytti olevan laajempaa kantavuutta, ei miellyttänyt presidentti J. K. Paasikiveä sen vuoksi, että se oli omiaan vaarantamaan hänen ulkopolitiikkaansa, hän tuimalla tavallaan lausui: "Jos tämä asia ei pian selvene, minä menen radioon ja pidän puheen."  (Ote Urho Kekkosen puheesta joulukuulta 1958.)

– Tässä Paasikivi jyrähteli radiopuheesta äärimäisenä keinona, Juhana Torkki huomauttaa.