Kuntaliiton Kietäväinen toivoo paluuta neuvottelupöytään: Edessä hyvinvointiyhteiskunnan historian suurin muutos

Kuntaliiton varatoimitusjohtajan Timo Kietäväisen mielestä suomalaisen yhteiskunnan on muututtava kilpailukyvyn säilymiseksi. Muutokset pitäisi kuitenkin saavuttaa neuvottelemalla, ei pitkällisten työtaistelujen seurauksena.

talous
Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Kietäväinen.
Mikko Tuomikoski / Yle

Suomen hallituksen kaavailemat leikkaukset ovat kuohuttaneet palkansaajajärjestöjä. Kuntaliitossa hallituksen julkistamia säästötoimia pidetään kuitenkin oikean suuntaisina.

– Meillä on edessämme suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan historian suurin muutos, sanoo Lahdessa vieraillut Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Kietäväinen.

Kietäväisen mukaan säästöjä on löydyttävä.

– Suomen kilpailukykyä on pakko parantaa. Toivomme Kuntaliitosssa, että täällä löydetään sellainen ratkaisu, jotta uusia työpaikkoja saataisiin synnytettyä ja että suomalainen työ menisi kaupaksi ulkomaille.

Tavoitteena lisää työpaikkoja

Moni suomalainen ihmettelee sitä, että miten sunnuntailisien leikkaus, lomien lyhentäminen ja sairauslomaehtojen kiristäminen julkisen sektorin pienpalkkaisilla aloilla voi tuottaa lisää työpaikkoja.

Kyse on kansallisen kustannustason alentamisesta.

Timo Kietäväinen

– Kyse on kansallisen kustannustason alentamisesta. Julkisella puolella tarvitaan säästöjä, jotta veronkorotuspaineita voidaan laskea ja sitä kautta kilpailukyky paranee, selittää Kietäväinen.

– Säästöjä voidaan hakea tuottavuuden lisäämisellä ja toisaalta kustannussäästöillä. Tilanne on niin vaikea, että jos ei säästöjä muuten synny, niin hallituksen keinotkin ovat paremmat kuin se, että ei tehdä mitään.

Tilanteen kärjistyminen ei ole kenenkään etu

Hallituksen 8.9. julkistamat säästötoimet ovat Kietäväisen mukaan oikean suuntaisia, mutta hän toivoo edelleen, että sopu löydettäisiin neuvotteluteitse.

– Mitään ei onneksi ole vielä lyöty lukkoon. Kuntaliitto oli tiukasti mukana yhteiskuntasopimusta rakennettaessa ja toivomme edelleen, että osapuolet voivat palata neuvottelupöytään, sillä muuten edessä voi olla pitkä työtaistelurupeama.

Hallitus on nyt lyönyt korttinsa pöytään ja palkansaajajärjestöt vastaavat mielenilmaisulla.

Mitään ei onneksi ole vielä lyöty lukkoon.

Timo Kietäväinen

– Peli on kovaa ja pahoittelemme sitä, että kuntapuolellakin näyttää siltä, että työntekijäpuoli käyttää laittomia lakkoja, mikä on omiaan kärjistämään tilannetta, pahoittelee Kietäväinen.