Hyppää sisältöön

Turvapaikanhakijat sairaalan päivystyksessä: flunssaa, maksatulehduksia ja tuberkuloosia

Rajan yli tulevien turvapaikanhakijoiden suuri määrä näkyy myös Länsi-Pohjan keskussairaalan akuuttiklinikalla eli päivystyksessä Kemissä. Turvapaikanhakijoita tulee klinikalle hoidettavaksi yhdestä kolmeen päivässä.

Kuva: Tiina Karjalainen / Yle

Tornion kautta rajan yli tuleva turvapaikanhakijoiden suuri määrä on näkynyt myös Länsi-Pohjan keskussairaalan päivystyksessä Kemissä. Turvapaikanhakijoita tulee akuuttiklinikalle hoidettavaksi päivittäin.

Tavanomaisten vaivojen kuten flunssan lisäksi klinikalla on hoidettu vaikeampia tartuntatauteja, kertoo akuuttiklinikan ylilääkäri Tapio Åman.

– Olemme hoitaneet esimerkiksi maksatulehduksia ja tuberkuloosia. Monenlaista vaivaa on ollut ja vakavia sairauksia. Tietenkin näitä tulee, kun tullaan sieltä päin maailmaa ja on tultu koko Euroopan läpi. Tautikirjo on erilainen kuin suomalaisilla potilailla, Åman kuvailee.

Kieliongelmat ruuhkauttavat tulkkipalveluja

Kieliongelmat ovat Åmanin mukaan vaikeuttaneet toimintaa klinikalla.

– Tulkkipalvelut ovat ruuhkautuneet eikä yhteistä kieltä tahdo löytyä. Kaikki, jotka hoitoa tarvitsevat, on kuitenkin pystytty hoitamaan.

Päivittäin klinikalle saapuu yhdestä kolmeen turvapaikanhakijaa. Suurin osa heistä on irakilaisia.

Turvapaikanhakiojita on opastettu myös lääke- ja apteekkiasioissa.

– Kulttuurieroja on tietenkin. Jotkut ovat yrittäneet hakea esimerkiksi apteekista antibioottia ilman reseptiä. He eivät ole tienneet, että meillä pitää käydä lääkärissä hakemassa resepti, Åman kertoo.

Aikuisille vain kiireellinen hoito

Maahanmuuttovirasto on tehnyt turvapaikanhakijoiden terveyspalvelujen hoitamisesta sopimuksen kahden yksityisen terveyspalveluja tarjoavan tahon eli Terveystalon ja pääkaupunkiseudulla toimivan Aava Terveyspalvelujen kanssa.

Yleensä vastaanottokeskuksissa toimivat terveydenhoitajat, jotka ohjaavat turvapaikanhakijat muun muassa rokotuksiin. Jos aikuinen turvapaikanhakija sairastuu, terveydenhoitaja tapaa hänet yleensä vastaanottokeskuksessa ja tekee tarvittaessa lähetteen jatkohoitoon.

Myös kunnallisessa päivystyksessä voidaan Maahanmuuttoviraston mukaan tarvittaessa hoitaa turvapaikanhakijoita. Esimerkiksi viikonloppuisin tai öisin näin on myös tehty, samoin jos potilas tarvitsee päivystyksellistä hoitoa.

Aikuinen turvapaikanhakija saa vain kiireellisen ja välttämättömän hoidon. Alaikäistä turvapaikanhakijaa hoidetaan puolestaan samoin perustein kuin ketä tahansa suomalaista potilasta.