1. yle.fi
  2. Uutiset

TTIP: EU-komissio rakentaisi julkisen kauppatuomioistuimen

Valtioiden ja yritysten riitojen ratkaisu on Yhdysvaltain ja EU:n vapaakauppasopimuksen vaikeimpia asioita.

talous
Cecilia Malmström lehdistötilaisuudessa.
Julien Warnand / EPA

EU-komissio on esittänyt parannellun mallin, miten EU:n ja Yhdysvaltain välille neuvoteltavassa vapaakauppasopimuksessa selvitettäisiin riidat.

Neuvotteluita johtaja kauppakomissaari Cecilia Malmström on yrittänyt korjata vikoja, joihin esimerkiksi EU-parlamentti ja kansalaisjärjestöt ovat puuttuneet.

-Riitojenratkaisumenetelmää kohtaan on ollut syvä epäluottamus, Malmström sanoi.

Uudessa esityksessä kauppariitoja ratkaisisi tuomioistuin, jonka Yhdysvallat ja EU perustaisivat. Siinä olisi palkatut, pysyvät ammattituomarit, eivätkä riitelijät voisi vaikuttaa siihen kuka heidän asiansa käsittelee.

Tuomioistuimen päätöksistä voisi valittaa. Oikeusistuin olisi julkinen eikä yksityinen, kuten aiemmissa välimiesmalleissa kaavailtiin.

Komissaari lupaa, että kansallista lainsäädäntöoikeutta kunnioitettaisiin. Silti erillinen tuomioistuin on komission mielestä tarpeen, koska demokratioissakin oikeusjärjestelmä voi joskus syrjiä, jos kansalliset ja yrityksen intressit ovat ristiidassa.

Malmström sanoo ettei ole vielä kysynyt, mitä Yhdysvallat ajattelee esityksestä. Ensin siihen pitäisi saada hyväksyntä EU:n jäsenmailta.

EU-komission suunnitelmissa on myös pysyvät kansainvälinen kauppatuomioistuin, jonka rakentaminen vienee vuosia.

Lue seuraavaksi