1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kaunis Veera -patsaan sijoittamisessa yllätyskäänne – liikemies sanelemassa patsaan paikan

Pronssisen Kaunis Veera -patsaan oli määrä tulla Lappeenrannan kävelykadulle, mutta patsaan rahoittaja vaatii sille paikkaa Raatihuoneen vierestä. Vaikka lopullinen paikka on vielä epäselvä, varmaa on, että patsas valmistuu vuonna 2017.

Patsaan rahoittava liikemies Ossi Vilhu ilmoitti eilen Lappeenrannan Killan illassa, ettei Kaunis Veera -patsasta tule Lappeenrantaan, mikäli sitä ei sijoiteta Raatihuoneen viereiseen puistoon. Veistos on kuitenkin tilattu ja se on joka tapauksessa valmis kesäkuussa 2017.

– Minulla on suunitelma B, jos patsasta ei sijoiteta taitelijan ja minun toivomaan paikkaan. Se sijoitetaan muualle, mutta ei kylläkään lappeenrantalaisten nähtäville, Vilhu kertoo, muttei paljasta enempää mahdollisesta paikasta.

Kaupunki haluaisi patsaan kävelykadulle Kauppakadulle, mutta kuvanveistäjä Markku Hirvelä ja Vilhu ovat toivoneet paikaksi Raatihuoneen viereistä puistoa. Kaupungin mukaan patsas rikkoisi puiston historiallista kokonaisuutta.

"Vähäarvoinen paikka ei tee oikeutta teokselle"

Vilhun mukaan nyt taitelija Hirvelä kieltäytyy tekemästä veistosta kävelykadulle.

– Ei tee oikeutta teokselle, jos se sijoitetaan kaljakuppiloiden eteen vähäarvoiselle paikalle. Teos vaati piazzamaisen, kompaktin ympäristön, jonka ympärillä voi viettää aikaa.

– Raatihuoneen puistossa ei ole talvikunnossapitoa, joka vahingoittaisi teosta.

"Kaunis Veera kuuluu Lappeenrantaan"

Lappeenrannan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Risto Kakkola (sd.) yllättyi Vilhun ehdottomaksi muuttuneesta kannasta. Hän näkee, että asiassa ollaan edetty yhteisymmärryksessä.

– Mielestäni Kaunis Veera on tyylikäs veistos ja kuuluu ehdottomasti Lappeenrantaan, Kakkola toteaa ja toivoo, että asiasta käydään neuvonpitoa.

– Pallo on nyt kaupungilla. Toimitan lähipäivinä kaupungin edustajille paremmin suunnitellun aineiston, jonka havainnekuvassa patsas on puiston historiallisen valaisimen yhteydessä, kuten taiteilija oli alun perin suunnitellut, Vilhu tarkentaa.

Teoksen arvoksi on laskettu yli 100 000 euroa. Vilhun oli määrä luovuttaa patsas kaupungille, joka huolehtii sen kunnossapidosta ja puhdistamisesta.