Vanhemmat toivovat koulurauhaa Kurittulaan: Lapsemme ovat ainutlaatuisia

Maskun Kurittulan koulun oppilaille etsitään väistötiloja sekä koulun läheisyydestä että lähikunnista. Hyvät vaihtoehdot ovat vähissä. Vanhemmat toivovat, että lapset saisivat vihdoin mahdollisuuden opiskella rauhassa.

Masku
Kurittulan koulu
Kimmo Gustafsson / Yle

Kurittulan koulun sekava tilanne mutkistuu entisestään. Tekninen lautakunta päätti tiistaina, ettei se vuokraa uusia parakkeja liian kalliin hinnan vuoksi. Nyt etsitään väistötiloja Maskusta ja lähikunnista.

Kurittulalaisten vanhemmat toivovat lapsille koulurauhaa.

– Kävin tiistaina ekaluokkalaisten vanhempainillassa. Opettajat olivat huolissaan siitä, kun koulunkäynti Kurittulassa on jäljessä normaalirytmistä. Ekaluokkalaiset vasta opettelevat koulun rytmiä, ja kuitenkin kuukausi koulua on jo käyty, sanoo ekaluokkalaisen äiti ja vanhempainyhdistyksen puheenjohtaja Terhi Kivijärvi.

Väistötilat Maskutalosta tai auditoriosta?

Sivistysjohtaja Pekka Karenmaa Maskusta kertoo, että sopivien väistötilojen löytäminen on vaikeaa. Viimeksi väistötiloja etsittiin heinäkuussa. Silloin käyttöön otettiin muun muassa Nivolan kiinteistö ja Kurittulan tupa, joissa molemmissa epäillään nyt sisäilmaongelmaa.

Hyviä rakennuksia, jotka luokkatiloiksi soveltuisivat, ei Kurittulan läheisyydestä löydy.

Pekka Karenmaa

– Masku on käyty läpi jo tiheällä kammalla. Hyviä rakennuksia, jotka soveltuisivat luokkatiloiksi, ei Kurittulan läheisyydestä löydy, Karenmaa pahoittelee.

Vaihtoehtoja selvitetään silti edelleen. Harkinnassa ovat esimerkiksi Maskun seuraintalo eli Maskutalo ja neurologisen kuntoutuskeskuksen auditorio.

Vanhempainyhdistys ei suhtaudu näihin tilavaihtoehtoihin varauksetta.

– Ovatko nekään tilat välttämättä koulunkäyntiin tarkoitettuja?, Kivijärvi pohtii.

Lähikuntiin kulkeminen maksaa

Kivijärvi itse lähtisi hakemaan ratkaisua lähikunnista. Kurittulan koulun kuudesluokkalaiset opiskelevat tällä hetkellä väistötiloissa Nousiaisissa.

– Ehkä jatkaisin neuvotteluja Nousiaisten kunnan kanssa. Jospa sinne mahtuisivat vielä vaikka viidesluokkalaisetkin. Ymmärrän kyllä, että rehtori ei välttämättä ole innoissaan koulun hajauttamisesta eri paikkoihin. Olisihan se yhteisöllisyyden kannalta paras, että kaikki olisivat saman katon alla, Kivijärvi sanoo.

Sivistysjohtaja Pekka Karenmaan mukaan lähikuntien väistötilavaihtoehtoja kartoitetaan. Ongelmaksi tulevat kuitenkin kustannukset.

– Olemme todenneet, että jo viiden kilometrin matka Nousiaisiin tulee maksamaan 295 euroa päivässä. Se ei ole ihan halpaa, kun lähdetään vähänkin kauemmas, Karenmaa sanoo.

Vanhemmat toivovat uutta koulua

Vanhemmat ovat haavi auki, että mitä tässä nyt tapahtuu.

Terhi Kivijärvi

Tilapäisratkaisujen kierre tuntuu monesta olevan jatkuva. Vanhemmat ovat tilanteesta hämmentyneitä.

– Vanhemmat ovat haavi auki, että mitä tässä nyt tapahtuu, Kivijärvi sanoo.

Eräs maskulaisisä on tehnyt kuntalaisaloitteen uuden koulun rakentamisesta. Kurittulan koulun vanhempainyhdistys tukee aloitetta.

– Toivon, että päättävät lautakunnat nostaisivat kissan pöydälle ja miettisivät pika-aikataulua, että jos kuitenkin rakennettaisiin se uusi koulu, Kivijärvi sanoo.

– Tämän sorttinen koulu ei ehkä ole kunnalle se kaikkein suurin vetovoimatekijä, hän vielä huomauttaa.

Kivijärvi ei silti halua osoitella kunnan suuntaan, vaan uskoo, että Maskussa on tehty asiassa kaikki mahdollinen. Lasten siirtely paikasta toiseen tuntuu kuitenkin pahalta. Kivijärvi toivoo, että ainakin ekaluokkalaiset saisivat pysyä paikoillaan.

– Lapsemme ovat kuitenkin ainutlaatuisia. Heitä ei korvaa mikään.