1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Laivojen pienhiukkaspäästöt saastuttavat rannikkoilmaa luultua enemmän – "On syytä olla huolissaan"

Itämeren ja Pohjanmeren laivaliikenteen arvioidaan aiheuttavan jopa 10 000 ihmisen ennenaikaisen kuoleman vuosittain.

Säiliöalus Itämerellä.

Jopa puolet rannikoiden meri-ilman sisältämistä terveydelle vaarallisista pienhiukkasista, nanopartikkeleista, on peräisin merenkulusta, kertoo Lundin teknisen korkeakoulun tutkimus (siirryt toiseen palveluun). Se on huomattavasti enemmän kuin aikaisemmin on luultu. Rannikon saasteista on syytetty pääasiassa Pohjois-Euroopan liikennettä ja teollisuutta.

– On syytä olla huolissaan näistä ilmansaasteista, tutkija Adam Kristensson sanoo Ruotsin televisiossa SVT:ssä (siirryt toiseen palveluun).

– Koska nanopartikkelit ovat niin pieniä, ne tunkeutuvat syvemmälle kuin muut hiukkaset. Ne kulkeutuvat keuhkoihimme ja voivat kiinnittyä sinne ja aiheuttaa erilaisia keuhkosairauksia. Ne voivat kulkeutua myös verenkiertoomme ja aiheuttaa sydän- ja verisuonisairauksia.

Itämeren ja Pohjanmeren merenkulun arvioidaan aiheuttavan jopa 10 000 ihmisen ennenaikaisen kuoleman vuosittain. Laivojen polttosaasteet sisältävät nokea, orgaanista ainesta ja sulfaattia.

– On erityisen tärkeää jatkaa typpioksidipäästöjen ja laivojen polttoaineen sulfaattipitoisuuden tiukentamista, tutkija Adam Kristensson sanoo.

Lundin tutkijat ovat tutkineet ilman hiukkaspitoisuuksia kolmella mittausasemalla Etelä-Ruotsin Vavihillissä, Suomen Utössä ja Liettuan Preilassa. He ovat tehneet mittauksia 10 kuukauden ajan syyskuusta 2009 kesäkuuhun 2010.

Merenkulun lisäksi pienhiukkasia aiheuttavat autoliikenne, biomassan polttaminen ja teollisuus. Lisäksi meressä on luonnostaan pienhiukkasia. Ruotsalaistutkimus on julkaista tiedelehti Science Directissä (siirryt toiseen palveluun).