Näkökulma: OAJ jätti jäsenensä yksin syyssateeseen

Opettajainhuoneissa on yli satatuhatta OAJ:n jäsentä, joista moni on nyt pää pyörällä. Ovatko opettajat mukana palkansaajien perjantain mielenilmauksessa vai eivät? Päätä opettaja itse, linjaa järjestö. Puheenjohtaja Olli Luukkaisen mainostama joukkovoima suli pois parissa päivässä, kirjoittaa ajankohtais- ja featuretoimituksen esimies Jussi Eronen.

Näkökulmat
Jussi Eronen.
Jussi Eronen.Yle

Opettajainhuoneissa ympäri maata käy nyt kova kuhina. Opettajat kyselevät toisiltaan, mistä nyt tuulee. Jäsenet pureskelevat OAJ:n kannanottojen käänteitä.

Nyt on selvää, että palkansaajien mielenilmaukseen osallistutaan – koulut kuitenkin pidetään perjantaina auki. Puheenjohtaja Olli Luukkaisen aiempien puheiden uho haihtui nopeasti.

Vielä muutama päivä sittenLuukkainen päästeli julkisuudessa täysillä. Sipilän hallitus puuttuu pyhään sopimusoikeuteen, joten koulut menevät perjantaina kiinni.

OAJ:n jäsenet miettivät nyt yksin syyssateessa, lähtevätkö Rautatientorille vai jäävätkö kouluun.

Jussi Eronen

– Suunnitelma on sellainen, että koko OAJ:n jäsenkenttä on laajassa mitassa mukana mielenilmauksessa, Luukkainen julisti tuolloin.

OAJ:n hallitus ei ollut yhtä jyrkkä kuin Luukkainen. Järjestö päätti mutkikkaasta linjauksesta, jossa mielenilmaukseen tavallaan osallistutaan – tavallaan ei.

*Jokainen paikallisyhdistys *vetää köyttä omaan suuntaansa, joten yhtä OAJ:n linjaa ei oikeastaan edes ole. Luukkaisen mainostama joukkovoima suli parissa päivässä.

Esimerkiksi Vantaalla opettajien ammattiyhdistys ohjeisti, ettei oppilaille saa aiheutua turvallisuusriskiä eikä mielenilmaukseen osallistumisesta korvata matkakuluja.

Luukkaisen mainostama joukkovoima suli parissa päivässä.

Jussi Eronen

Kuopiossa OAJ taas tiedotti, että opettajat eivät työrauhavelvoitteen vallitessa edes voi osallistua mielenosoitukseen. Lastentarhanopettajiakin uhkaa palkanmenetys. Helsinkiin ei marssita, vaan paikallisjärjestö kehotti ottamaan kantaa nettiadressilla.

Opettajainhuoneissa olisi kaivattu linjanvetoa. Ollaanko mukana kuin AKT – vai ulkona ekonomijärjestön tavoin?

Tuhannet opettajat ovat kuuluneet liittoon uskoen, että etuja tarvittaessa puolustetaan yhteisillä päätöksillä. Kun tiukka paikka tuli, OAJ ei osannut tätä päätöstä tehdä. OAJ:n jäsenet miettivät nyt yksin syyssateessa, lähtevätkö Rautatientorille vai jäävätkö kouluun.

Väki jakautuu vuohiin ja lampaisiin. Yhden luokka on auki, toisen kiinni. Tämä näytelmä tuskin parantaa oppimistuloksia.