Yllättävä tilanne liikenteessä paljastaa senioriautoilijan

Vuodet kertyvät matkakavereiksi vähitellen ja ikääntymisen vaikutukset omaan liikennekäyttäytymiseen jäävät usein huomaamatta. Reaktionopeus hupenee, näkökenttä kapenee, ja fyysiset rajoitteet saattavat estää vaikkapa pikaisen pään kääntämisen liikenteen seuraamiseksi. Riskillä mennään, mutta tiedätkö miten isolla?

ikääntyneet
Iäkäs nainen ajaa autoa.
Anna Huittinen / Yle

Ikääntyvien liikennepäivään odotettiin Joensuussa noin 50 ihmisen yleisöä. Paikalle Liikenneturvan järjestämään tilaisuuteen Carelicumiin saapui reilusti yli sata kuulijaa. Liikenneturvan yhteyspäällikkö Eini Karvosen alustus päivän teemaan sai yleisön nyökyttelemään päitään: juuri noinhan se menee.

– Iän tuomat muutokset tulevat monille aivan kuin huomaamattaan. Omaa hidastumista, tai vaikkapa näön heikkenemistä ei rutiinireittejä ajellessaan välttämättä edes huomaa.

– Kun tien päällä tulee joku yllättävä tilanne, voi oma reagointi tulla itsellekin yllätyksenä. Miten en huomannut, miten en ennättänytkään reagoida, tai miten ihmeessä päätä ei kärsinytkään kääntää varmistamaan tilannetta, Karvonen listasi ikääntyvien arkea.

Tällä hetkellä Suomessa asuvista joka viides on yli 65-vuotias, vuonna 2030 heitä on jo joka neljäs. Tämä asettaa haasteita liikenteensuunnittelijoille, sillä riskejä voidaan hyvällä suunnittelulla ohittaa kokonaan.

– Esteettömyys saa jalansijaa jatkuvasti lisää, ja hyvä niin. Siinä, missä esimerkiksi katukiveysten puuttuminen on apuna lastenvaunuja työntävälle nuorelle isälle ja äidille, on se kauppamatkan turvaaja myös ikääntyvälle. Valaistus ja selkeät merkinnät ovat nekin tärkeitä asioita, mutta erityisen tärkeää on ikääntyvän oma hahmotuskyky, Eini Karvonen muistuttaa.

Auton tärkein turvavaruste on yhä ratin ja penkin välissä

Ihmisten tarve liikkua kodin ulkopuolella ei vähene iän myötä. Erilainen asioiminen, harrasteet ja ystävien tapaaminen pitävät yllä vireyttä ja hyvinvointia, eikä liikenne saisi olla turvallisen liikkumisen este.

Ikä tuo muutoksia aistien toimintaan, aivan kaikille.

Eini Karvonen

– Moni ikääntyvä rajoittaa omaa kulkemistaan vuodenaikojen mukaan. Kesän turvallisessa valossa ja sulan maan aikaan tienpäällä on talvea enemmän ikäihmisiä, mutta pimeiden ja liukkaiden kelien aikana moni jättää suosiolla autonsa parkkiin. Tämä on hienoa omaa harkintaa, joka kertoo siitä, että kartalla ollaan, Karvonen mainitsee hyvillään.

Yksi asia ei kuitenkaan muutu, vaikka suunnittelun ja valistuksen keinoin tehtäisiin ennakointia hartiavoimin. Liikennepelissä autojen tärkein turvavaruste löytyy edelleen ratin ja penkin välistä, olipa kuski nuori tai iäkäs.

– Suurin toiveeni Liikenneturvan työntekijänä ja autoilijana on, että kanssa-autoilijat olisivat itselleen rehellisiä ikääntymisensä suhteen. Ikä tuo muutoksia aistien toimintaan, aivan kaikille. Tämä on tärkeää myöntää ja tiedostaa tien päällä, rohkaisee Liikenneturvan yhteyspäällikkö Eini Karvonen.