Perjantain mielenilmaus haittaa liikennettä ja pysäyttää tehtaita Pirkanmaalla

Palkansaajajärjestöjen mielenilmaus näkyy ja tuntuu perjantaina myös pirkanmaalaisten arjessa. Esimerkiksi Tampereen bussit eivät pääsääntöisesti kulje. Kauppoihin – Alkoja myöten – sen sijaan pääsee. Yle Tampere päivittää Pirkanmaata koskevia tietoja tähän artikkeliin.

Kotimaa
Bussi saapumassa pysäkille Keskustorilla.
Bussiliikenne pysähtyy pääosin Tampereella.Petri Aaltonen / Yle

Ammattiliittojen perjantaille suunnittelema mielenilmaus näkyy ja tuntuu myös Pirkanmaalla.

Eniten mielenilmaus tuntuu liikenteessä. Tampereen joukkoliikenteen (siirryt toiseen palveluun) linjoilla ei pääsääntöisesti liikennöidä perjantaina. Liikenne pysähtyy aamulla kello 03 ja käynnistyy uudelleen samaan aikaan lauantaiaamuna. Joitakin vuoroja pystytään kuitenkin ajamaan linjoilla 3, 8, 40, 50 ja 55. Ajossa olevien vuorojen aikataulut löytyvät täältä (siirryt toiseen palveluun).

Junat (siirryt toiseen palveluun) pysähtyvät perjantaiaamuna kello 6 ja lähtevät liikkeelle taas kello 18. Myös pitkän matkan bussiliikenne (siirryt toiseen palveluun) keskeytyy pääosin. Osa vuoroista hoidetaan korvaavin järjestelyin. Tietoa aikatauluista saa mm. Matkahuollon nettisivulta (siirryt toiseen palveluun).

Luopioisten linjojen vuorot ajetaan normaalisti.

Finnair peruu muutamia lentoja (siirryt toiseen palveluun) myös Tampereella. Lentämättä jää ainakin neljä Tampereen ja Helsingin välistä lentoa. Koko maassa yhtiö peruu vähintään 16 lentoa. Muut lennot yritetään lentää, mutta odotettavissa on viivästyksiä.

Palkansaajajärjestöjen mielenilmauksen takia Finnairin henkilökunta on poissa töistä pääsääntöisesti kello 11–13.

Nälissään tai janoissaan ei tarvitse olla

Palvelualojen ammattiliitto PAM on suosittanut jäsenilleen mielenilmaukseen osallistumista kello 11–13. Lisäksi ne liiton jäsenet, jotka osallistuvat mielenilmaukseen Helsingissä, ovat työpaikaltaan pois koko päivän. Liittoon kuuluu myyjien ja ravintolahenkilökunnan lisäksi myös muun muassa siivoojia, kiinteistönhoitajia ja vartijoita.

Nyt näyttäisi siltä, että yhtä Salea lukuun ottamatta pystymme pitämään kaikki toimipaikat auki.

Tero Hassinen

Mielenilmauksesta huolimatta kauppoihin pääsee perjantaina.

– Nyt näyttäisi siltä, että yhtä Salea lukuun ottamatta pystymme pitämään kaikki toimipaikat auki, kertoo henkilöstöjohtaja Tero Hassinen Pirkanmaan osuuskaupasta.

– Tämä koskee niin kauppoja, ravintoloita kuin hotellejakin.

Alkossa perjantaina asioivien kannattaa ajoittaa käyntinsä aamuun tai iltapäivään, sillä osa Pirkanmaan Alkoista on kiinni kello 11–13.

– Karkeasti arvioiden noin puolet liikkeistä pystytään pitämään auki koko päivän, mutta todennäköisesti osa Alkoista on mielenilmauksen ajan kiinni, kertoo aluepäällikkö Juha Korhonen Alkosta.

– Tarkkaa tietoa yksittäisten myymälöiden tilanteesta ei voi vielä kertoa, koska se elää koko ajan perjantaille saakka.

Perinteinen teollisuus pysähtyy

Palkansaajien mielenilmaus näkyy hyvin eri lailla Pirkanmaan yrityksissä. Johtaja Peer Haataja Tampereen Kauppakamarista ei halua kertoa, mitkä yrityksistä hiljenevät ja mitkä taas eivät.

– Se on luottamuksellista tietoa. Joitain yrityksiä varmasti hiljenee, toisissa mielenilmaukseen osallistuu osa väestä ja joissain ei kukaan, hän muotoilee.

– Karkeasti ottaen voisi sanoa, että perinteisillä aloilla osallistutaan enemmän kuin uusilla.

Koska mielenilmaus ei kohdistu työnantajaan vaan hallitukseen, sellaiset koneet ja laitteet pidetään käynnissä, joiden alasajo aiheuttaisi kohtuutonta haittaa.

Jan Laine

Isot teollisuuslaitokset pysähtyvät pääosin. Paperi- ja sellukoneet pysähtyvät, ja Metalliliiton jäsenten poistuessa työpaikaltaan myös Metso, Valmet, Agco Power ja Sandvik seisovat. Myös pienempiä metallitehtaita suljetaan. Mielenilmaukseen osallistuu kaikkiaan 73 pirkanmaalaisen metallitehtaan lähes 4 000 työntekijää.

– Perjantai ollaan pääosin pois työpaikoilta. Mutta koska mielenilmaus ei kohdistu työnantajaan vaan hallitukseen, sellaiset koneet ja laitteet pidetään käynnissä, joiden alasajo aiheuttaisi kohtuutonta haittaa, kertoo aluepäällikkö Jan Laine Metalliliitosta.

Työt keskeytyvät monin paikoin myös elintarviketeollisuudessa. Saarioisten tehdas Sahalahdella ja keskuslähettämö Valkeakoskella ovat perjantaina kiinni, samoin Tapola ja Linkosuo Tampereella, Kymppi-Maukkaat Toijalassa ja Melia Nokialla.

Koulut, päiväkodit ja sairaalat auki

Koulut ja päiväkodit pysyvät perjantaina auki palkansaajajärjestöjen mielenilmauksesta huolimatta. Esimerkiksi Tampereella pystytään toimimaan pääosin normaalin ohjelman mukaan. Myös koululaisten aamu- ja iltapäiväkerhot ovat auki. Jos toimintaan tulee muutoksia, niistä tiedotetaan suoraan huoltajille.

Sairaalatoiminnot pyritään hoitamaan Pirkanmaalla normaalisti. Suomen suurimman sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestön, Tehyn jäsenet eivät poistu työpaikoiltaan mielenilmauksen ajaksi.

Tampereen kaupunki on koonnut nettisivuilleen (siirryt toiseen palveluun) tietoa siitä, miten mielenilmaus vaikuttaa Tampereen kaupungin palveluihin.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.