Kummolan seuraajan valinta etenee kuumana – millaista johtajaa jääkiekolle etsitään?

Kalervo Kummolan seuraajan valinta Jääkiekkoliiton johtoo etenee tositoimiin tällä viikolla. Viikonloppuna valmisteluvaliokunta seuloo hakijajoukosta kolmesta viiteen ehdokasta loppusuoralle. Valintaa johtava liittovaltuuston puheenjohtaja Heikki Louhivaara Jyväskylästä odottaa kantaaottavaa keskustelua ja kokoavaa voimaa Suomen suurimmalle lajiliitolle.

urheilu
Heikki Louhivaara johtaa Kalervo Kummolan seuraajavalintaa Jääkiekkoliiton johtoon.
Arvo Vuorela / Yle

Miltei kaikki tuntevat Kalervo ”Kale” Kummolan, mutta harva hänen esimiestään Suomen Jääkiekkoliiton liittovaltuuston puheenjohtajaa Heikki Louhivaaraa. Nokian entisessä rakennuksessa Jyväskylässä Tieto Oyj:llä työskentelevä Louhivaara etsii nyt uutta ”alaista” eli puheenjohtajaa suurelle lajiliitolle.

Toiveena on kokoava voima.

Heikki Louhivaara

– Minulla on yksi ääni ihan samalla lailla kuin kaikilla muillakin valtuutetuilla, mutta toiveena on kokoava voima. Liitossa on paljon toimijoita. On liigaa, mestistä, naisia, erotuomareita, pelaajayhdistystä, alumnia ynnä muuta. Tässä on monta tahoa, joiden kaikkien edut täytyisi ottaa huomioon ja uskon, että joukosta sellainen löytyy, joka pysyy nämä yhdistämään, pohtii Louhivaara.

Ilmoittautuminen puheenjohtajakisaan päättyi 15. syyskuuta. Viikonloppuna Louhivaara ja liittovaltuuston varapuheenjohtajat Juho Salminen ja Heikki Kontsas seulovat hakemukset läpi. Louhivaara on tyytyväinen hakijajoukkoon, mutta ei kerro nimiä.

– Kaiken kaikkiaan kasassa on monipuolinen joukko, mistä valtuusto varmaan pystyy valitsemaan erinomaisen puheenjohtajan Kummolan seuraajaksi.

Viisi ehdokasta jo julkisuudessa

Edellisen vaalin viime marraskuussa yhdellä äänellä hävinnyt Kummolan haastaja St1-energiayhtiön pääomistaja MikaAnttonenei lähde ehdolle. Spekulaatiomyllyssä ovat vilahdelleet muun muassa nimet AlexanderStubbja SakuKoivu.

Kuvakaappaus Sinuhe Wallinheimon tweetistä.
Sinuhe Wallinheimo ilmoitti halukkuutensa myös sosiaalisessa mediassa.Yle

Julkisesti kisaan on ilmoittautunut viisi henkilöä. Nuorin heistä on jyväskyläläinen ex-maalivahti, kansanedustaja, pelaajayhdistyksen puheenjohtaja Sinuhe Wallinheimo, 44.

Muut tiedossa olevat kisaajat ovat monacolainen liikemies Marko Sjöblom, 44, Mikkelin Jukurien puheenjohtaja ja SJL:n liittohallituksen varapuheenjohtaja Jukka Toivakka, 53, Sanoma Media Finlandin ex-toimitusjohtaja Pekka Soini, 58 sekä Porin Ässien ikoni Veli-Pekka Ketola, 67.

– Nyt mennään prosessissa eteenpäin kohti loppuhuipentumaa, joka on marraskuun 28. päivä. Lokakuun puolivälissä julkistetaan kolmesta viiteen kaveria, jotka jatkavat loppusuoralle, kertoo Heikki Louhivaara.

Louhivaara ei ennakoi mustia hevosia

Ilmoittautuneiden lisäksi liittovaltuustossa on mahdollista nostaa esiin myös niin sanottuja mustia hevosia puheenjohtajakisaan. Louhivaara arvioi, että näin ei tule käymään.

– Jatkoon päässeet ehdokkaat ovat valtuuston haastattelussa marraskuun seitsemäs päivä ja siitä edetään marraskuun loppua kohti. Demokraattisessa yhteiskunnassa kaikki on mahdollista, mutta me ollaan valtuutettujen kanssa käyty tilanne läpi hyvässä yhteisymmärryksessä. Uskoisin, että kaikilla on selvä käsitys siitä, että valmisteluvaliokunnan valkkaamilla ehdokkailla mennään loppuun saakka, arvioi Louhivaara.

Tarpeeton loanheitto on kyllä syytä jättää sivuun.

Heikki Louhivaara

Valtuustossa istuu 30 päättäjää. Viimeksi Kummola voitti täpärästi yhdellä äänellä haastajansa Mika Anttosen. Nytkin saattaa syntyä kovaa vääntöä puheenjohtajasta.

– Varmasti siinä voi näinkin käydä, kun on hyviä ehdokkaita paljon tarjolla. Mutta me ollaan puhuttu tosi paljon siitä, että meidän pitää löytää koko suomalaisen jääkiekon johtaja. Ei minkään yksittäisen intressipiirin johtaja, vaan laivalle kippari, joka vie kokonaisuutta eteenpäin.

– Minä itse toivon ainakin sitä, että se olisi monipuolista ja kantaaottavaa keskustelua. Yhteisesti keskustelemalla ehdokkailta saadaan tietoa heidän näkemyksistään ja tarpeeton loanheitto on kyllä syytä jättää sivuun, toivoo Louhivaara.

Kalervo Kummola kuvassa
Marraskuussa 2014 Kummola voitti yhdellä äänellä puheenjohtajuuden.Tomi Hänninen

Kummola on saanut paljon aikaan

Liittovaltuuston puheenjohtaja Heikki Louhivaara kuvailee suhdettaan Kummolaan luottamukselliseksi ja muistuttaa, että monien kohujen takana Kummola on saanut paljon aikaan.

– Arvostetaan kumpikin toistemme työtä. On ollut tosi hieno vetää tätä projektia hänen kanssaan. Kummolan työn isoin asia on lajin parantuneet olosuhteet, sillä noin 250 jäähallia on merkittävä juttu. Ja kun mietitään ”Kalen” kansainvälistä uraa, niin meillä on ollut täällä isoja MM-kisoja useasti ja tasaisesti ja meidän maine kansainvälisillä kentillä on hyvä, listaa Louhivaara.

Yhteinen huoli lasten liikkumattomuudesta.

Heikki Louhivaara

Suomen Jääkiekkoliiton liittovaltuuston puheenjohtajana Heikki Louhivaara näkee oman ja liittovaltuuston vastuun melko suurena. Liitto muodostuu kahdeksasta alueesta. Lisenssipelaajat ja vanhemmat mukaan luettuna mukana on yli 73.000 aktiivia.

– Tämä on Suomen suurin lajiliitto ja meillä on edelleen halu kasvaa ja menestyä kansainvälisesti unohtamatta yhtään arvokasta seuratyötä mitä tehdään ympäri Suomen niemen.

– Ja jääkiekon haasteet ovat samat kuin kaikissa lajeissa: yhteinen huoli lasten liikkumattomuudesta eli kuinka saisimme lapset hyvän harrastuksen pariin, pähkäilee Louhivaara ja näkee toisena jääkiekon haasteena mielikuvan sen kalleudesta.

– En pysty sitä täysin kiistämään, mutta kalleus riippuu monta kertaa paikkakunnasta ja siellä jään hinnasta. Ja kun pelataan vaikka nuorten SM-sarjoja, niin matkat kustantaa paljon. Mutta myös edullista harrastamista jääkiekon parista löytyy, vakuuttaa Louhivaara.