Hyppää sisältöön

Näin kävi Euroopan maahanmuuttokriittisille puolueille pakolaiskriisissä – katso grafiikka

Turvapaikanhakijoita saapuu Eurooppaan ennätysmääriä, mutta miten se näkyy maahanmuuttoon kriittisesti suhtautuvien puolueiden kannatuksessa?

Lähes kaikista Euroopan maista löytyy ainakin yksi puolue, joka suhtautuu maahanmuuttoon kielteisesti. Näiden puolueiden vertailu keskenään on likipitäen mahdotonta, sillä eri maiden historiat ovat muovanneet niistä omanlaisiansa.

Alla olevasta taulukosta näkyy, miten maahanmuuttokriittisten puolueiden kannatus on muuttunut edellisistä parlamenttivaaleista.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Ruotsin ruotsidemokraatit, Itävallan Vapauspuolue sekä Unkarin Jobbik ovat selvästi lisänneet kannatustaan sen jälkeen, kun Euroopasta turvapaikkaa hakevien määrä alkoi kasvaa.

– Ruotsidemokraatit ja Itävallan vapauspuolue ovat puolueita, joiden keskeisimpiä teemoja on nimenomaan maahanmuutto, sanoo Elina Kestilä-Kekkonen, yleisen valtio-opin dosentti Tampereen yliopistosta.

Myös Hollannin vapauspuolue (PVV) on saanut lisää kannattajia.

– Se on leimautunut erityisesti Islamin vastaisena puolueena. On kokonaan toinen asia, näkyisikö mielipidemittausten suosio myös varsinaisissa vaaleissa, arvioi Kestilä-Kekkonen.

Niin ikään Italian Pohjoisen liitto on moninkertaistanut kannatuksensa toissa vuoden parlamenttivaaleista. Kestilä-Kekkonen uskoo, että ilmiötä selittää ainakin osaksi Italiaan saapunut valtava turvapaikanhakijoiden määrä.

Pohjoismaissa tilanne vakiintumassa

Pohjoismaista Norjan Edistyspuolue (FRP) on jopa menettänyt kannatustaan, Tanskan kansanpuolue (DF) on pysynyt kriisin aikana entisissä lukemissaan.

– Ne alkavat jo olla oman maansa poliittisen systeemin osia sillä tavalla, että ne eivät rakenna olemassaoloaan pelkästään maahanmuuton vastustamiselle.

Euroopan suurista maista Espanjalla ei ole yhtään maahanmuuttokriittistä puoluetta. Sama koskee Saksaa siinä mielessä, että äärioikeistolainen NPD ei ole koskaan päässyt maan parlamenttiin.

Ranskan Kansallinen rintama Front National on puolestaan nousussa. Puolue sai kolme vuotta sitten 13,6 prosentin kannatuksen. Viime vuoden eurovaaleissa joka neljäs ranskalainen valitsi puolueekseen Kansallisen rintaman.

.
.