Ytyä yrittäjyyteen Sisä-Savossa - lapset ja nuoret halutaan juurruttaa kotiseudulle

Neljässä Sisä-Savon kunnassa aloitetaan tehostettu yrittäjyyskoulutus.

yrittäjyyskasvatus
Parturikampaaja-kosmetologi Tanja Karhastu
Tanja Karhatsu yrittää myydä parturi-kampaamoyritystään VesannollaSakari Partanen / Yle

Alkaneen lukuvuoden aikana rakennetaan yrittäjyyskasvatusstrategiat Suonenjoelle, Rautalammille, Tervoon ja Vesannolle. Mukana työssä ovat kuntien sivistystoimi, elinkeinotoimi, yrittäjäjärjestöt ja oppilaitokset.

– Strategia linjaa tulevaisuuden yrittäjäkasvatusta ja sen toteuttamista, sanoo hanketyöntekijä Aila Riikonen Kehittämisyhdistys Mansikasta.

Riikonen kertoo, että opettajille järjestetään yrittäjyyskasvatusta kaikkiaan kuutena päivänä alkaneen lukuvuoden aikana. Aiheina ovat mm. yrittäjyyskasvatuksen pedagogiikka, koulu-yritys-yhteistyö ja yrittäjyyden integrointi eri oppiaineisiin.

Alueen koulut ja yritykset lisäävät yhteistyötä ja kouluihin synnytetään toimintamalleja, joilla yrittäjyyttä ja yrittäjyyskasvatusta edistetään.

Opinto-ohjaajien kanssa puolestaan kehitetään työelämään tutustumisjaksoja, vieraillaan joukolla alueen yrityksissä, tavataan yrityskummeja ja järjestetään yritysmessuja.

– Nuorissa ja lapsissa on uskomaton potentiaali ja nyt vain täytyy puhaltaa runsaasti ilmaa siipien alle, niin siitä se lähtee, sanoo opinto-ohjaaja Anne Syrjänen Vesannon yhtenäiskoulusta.

"Maaseudulla henki, että ei täällä mikään kannata"

Tervon ja Vesannon elinkeinoasiamies Sari Tulila sanoo, että nyt maaseudun yllä leijuu eräänlainen musta pilvi ihan suotta.

– Täällä on sellainen henki, että ei maaseudulla mikään kannata eikä ainakaan yrittäjäksi kannata lähteä. Samalla menee sivu suun monta hyvää mahdollisuutta.

– Ei ehkä huomata, mitkä kaikki asiat meillä ovat hyvin. Esimerkiksi lapsille suunnatut palvelut ovat hyvässä iskussa, rantatontteja löytyy kohtuuhintaan, asumisen edellytykset ovat mainiot ja harrastusmahdollisuuksia on niin paljon, että stressi tulee, jos yrittää kaikkeen keretä, Tulila nauraa.

Ytyä yrittäjyyteen -hankkeen yksi päätavoite onkin saada nuoria sitoutettua kotiseudulleen ja nähdä maaseudun hyvät puolet asuinpaikkana.

Tällä hetkellä esimerkiksi Vesannolla moni yritys on myynnissä, eikä jatkajia ole helppo löytää. Parturi-kampaamoa Vesannolla pyörittänyt Tanja Karhastu joutuu käsivaivojen takia lopettamaan, yritys onkin myynnissä.

– Nykyaikana pienelle paikkakunnalle ei helpoisti ostajia löydy. Täällä olisi kuitenkin hyvät puitteet yrittää, ehkä paraemmat kuin kaupungissa, koska kilpailu ei ole täällä niin kovaa ja eivät kaikki pääse hiuksia leikkuuttamaan isolle kirkolle.

– Kyllä tänne maalle pitäisi saada ihmisiä lisää viihtymään. Olen asunut itse pitkään kaupungissa, mutta koen täällä maalla asumisen paljon mukavammaksi. lapsetkin on täällä turvallisempi kasvattaa.