Euroopassa vastustetaan maahanmuuttoa erilaisista syistä – raha ei ratkaise

Euroopan maahanmuuttokriittiset puolueet eivät ole yhdestä puusta veistettyjä. Mukaan mahtuu populistisia yrittäjiä ja uusfasistisia liikkeitä.

turvapaikanhakijat
Lapset kiipeilivät pakolaiskeskuksen aidalla Hampurissa, Saksassa 16. syyskuuta.
Lapset kiipeilivät pakolaiskeskuksen aidalla Hampurissa, Saksassa 16. syyskuuta.Christian Charisius / EPA

Maahanmuuttoa vastustavat eurooppalaiset puolueet ovat erittäin epäyhtenäinen ryhmä. Osa niistä jää pieneksi ja äänekkääksi mielipidevaikuttajaksi, jotkut nousevat suurten puolueiden joukkoon – ja laajentavat poliittista pelikenttäänsä muihinkin teemoihin.

Yleinen luulo on, että taloudellinen tilanne vaikuttaa ihmisten suhtautumiseen maahanmuuttoon. Ei pidä paikkaansa, kertovat aiheesta tehdyt tutkimukset (siirryt toiseen palveluun).

Asiantuntijaryhmien mukaan lyhyen aikavälin talouskriiseillä ei ole vaikutusta ihmisten suhtautumiseen maahanmuuttoon. Ihmiset äänestävät sen sijaan protestipuolueita usein silloin, kun vallassa olevat puolueet eivät tunnu vastaavan kansalaisten tarpeisiin.

Maahanmuuttokriittisten puolueiden menestys ei myöskään perustu siihen, kuinka paljon maahanmuuttajia maassa asuu. Suomi on tästä hyvä esimerkki (siirryt toiseen palveluun).

Suomessa on länsieurooppalaisessa vertailussa erittäin vähän maahanmuttajia, noin viisi prosenttia. Perussuomalaiset sai kuitenkin vuoden 2015 eduskuntavaaleissa 17,6 prosentin kannatuksen.