SAK:n Lyly: Sipilän viiden prosentin työkulualennus ei käy vieläkään

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) vetosi työmarkkinajärjestöihin, jotta nämä etsisivät työehtosopimuksista vaihtoehdoja hallituksen leikkauksille. Keinoiksi Sipilä nosti 20 minuutin lisätyöajan päivässä ja lomarahojen poiston.

politiikka
Lauri Lyly ja Jyri Häkämies
Lauri Lyly ja Jyri HäkämiesYle

Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö ei edelleenkään ole valmis sitoutumaan hallituksen ajamaan viiden prosentin yksikkötyökustannusten alentamiseen.

Pääministeri Juha Sipilä sanoi tv-puheessaan pitävänsä kiinni tästä tavoitteesta, mutta olevansa valmis joustamaan keinoissa.

– Viiden prosentin leikkaus työkuluissa ja työehdoissa on iso raha 2 000 euron palkalla elävälle tavalliselle ihmiselle. Sen takia me emme ole valmiita tätä tavoitetta suoraan nielemään. Automaattisesti otettuna jokin palkkojen alennus ei käy, totesi SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly Ylen A-Studiossa.

Lyly korosti SAK:n olevan kuitenkin valmis neuvotteluihin.

– Olemme kyllä valmiit hakemaan sellaista ratkaisua, joka turvaisi tämän kokonaisuuden. Hallituksen esittämät pakkolait hiertävät sen verran, että ne pitäisi saada ensin pois. Toivottavasti työnantajapuoli on tässä mukana. Se on ollut aika passiivinen, piikitteli Lyly.

Elinkeinoelämän keskusliiton toimitusjohtaja Jyri Häkämies kiisti syytökset EK:n passiivisuudesta neuvotteluiden suhteen. Hän totesi, että työajan pidennys ja lomarahojen poisto tai puolitus olivat mukana yhteiskuntaneuvotteluissa jo elokuussa, ja ne käyvät heille.

SAK:n mahtiliitolta jyrkkä ei lomarahojen poistolle

Yle Uutiset tavoitti vaikutusvaltaisen Metalliliiton puheenjohtajan Riku Aallon, joka olisi valmis työajan pidennykseen sellaisilla työpaikoilla, joilla työskennellään alle 40 tuntia viikossa.

– Meillä on paljon sellaisia työpaikkoja, joilla viikkotunnit jäävät 37,5 tuntiin tai sen alle. Jos kohdistettaisiin se lisäys ensin niihin töihin, joita tehdään vähemmän kuin 40 tuntia. Siellä on varmasti valmiutta lisätä 20 minuuttia työaikaan, sanoi Aalto.

Sen sijaan lomarahojen poisto ei käy Metalliliitolle.

Muutama päivä aikaa esittää vaihtoehtoja

SAK:n Lauri Lylystä pääministeri Sipilän puheen sisältö oli hyvin ennalta odotettu. Hän odotti Sipilältä jotain uutta isoa avausta ja jäi kaipaamaan henkeä, miten investointeja houkutellaan.

EK:n Jyri Häkämies puolestaan piti pääministerin puhetta vakavana, vakavassa tilanteessa, mutta lopussa toivoa luovana.

– Siinä oli myös hyvin konkreettinen esitys meille työmarkkinajärjestöille. Muutama päivä aikaa tehdä vaihtoehtoinen paketti kustannustason parantamisesta, painotti Häkämies.

Toimihenkilöjärjestö STTK ilmoitti keskiviikkona rakentavansa vaihtoehtoista pakettia, jollla voitaisiin korvata hallituksen esittämät työehtojen heikennykset. Myös Akava kertoi valmistelevansa omaa esitystä. Muut keskusjärjestöt tarvitsevat SAK:n mukaan, jotta korvaavuus toteutuu.

SAK:n työvaliokunta pohtii asiaa ensi maanantaina.