1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Tutkimus: Ilmansaasteet tappavat joka vuosi yli kolme miljoonaa ihmistä

Ilmansaasteisiin kuolee enemmän ihmisiä kuin malariaan ja aidsiin yhteensä. Saastekuolemien määrä uhkaa kaksinkertaistua vuoteen 2050 mennessä.

Petronas Twin Towers -pilvenpiirtäjät savusumun peitossa Kuala Lumpurissa Malesiassa 13. syyskuuta 2015. Kuva: Manan Vatsyayana / AFP

Ilmansaasteet aiheuttavat vuosittain yli kolmen miljoonan ihmisen ennenaikaisen kuoleman, kertoo keskiviikkona Nature-lehdessä (siirryt toiseen palveluun) julkaistu tutkimus.

Kansainvälinen tutkijaryhmä kokosi tutkimukseensa toistaiseksi tarkimman arvion ilmansaasteiden aiheuttamista kuolemista ja niiden syistä. Tutkijat varoittavat, että jos mitään ei tehdä, saastekuolemien määrä uhkaa kaksinkertaistua vuoteen 2050 mennessä.

Yllättävä havainto oli, että teollisuusmaissa maatalous aiheuttaa merkittävän osan ilmansaasteista johtuvista kuolemista. Maatalous oli yleisin saastekuolemien aiheuttaja koko Euroopassa, Venäjällä, Yhdysvaltain koillisosassa, Japanissa ja Etelä-Koreassa. Vaarallisia ilmansaasteita aiheutuu maataloudessa ammoniakista, jota on lannoitteissa ja eläinten jätöksissä.

Maailmanlaajuisesti eniten ilmansaasteista johtuvia kuolemia aiheuttaa kotien lämmitys ja ruuanlaitto puulla ja muilla biomateriaaleilla etenkin kehittyvissä maissa. Eniten ihmisiä kuolee ilmansaasteisiin Kiinassa, lähes 1,4 miljoonaa ihmistä vuosittain.