Miljoona euroa maahan vuokrana – hotellialalla toivotaan kohtuullistamista

Helsingin hotellit joutuvat varautumaan tulevaisuudessa roimiin tonttivuokrien korotuksiin. Kaupunki perustelee satojen tuhansien eurojen korotuksia sillä, että tonttivuokrat laahaavat tuntuvasti yleisestä hintakehityksestä.

Kotimaa
Hotellisiivooja petaa sänkyä hotellihuoneessa.
Hotelliyön hinta nousi Suomessa viime vuonna keskimäärin kuusi prosenttia.Yle

Helsingin Mannerheimintien varrella sijaitsevan Crowne Plaza -hotellin vuokrasopimus umpeutuu muutaman vuoden kuluttua. 1970-luvun puolivälissä solmitun sopimuksen mukaan kaupungin omistaman hotellitontin vuosivuokra on tällä hetkellä noin 600 000 euroa.

Hotellitoimintaa tontilla on tarkoitus jatkaa tulevaisuudessakin, mutta kaupungilla on maa-alueelle uusi hintalappu: hieman yli miljoona euroa vuodessa.

Summan siirtäminen hotellihuonehintoihin on mahdotonta.

pääkaupunkiseudun ketjujohtaja Gabor Pusztai, Restel Oy

Hotellia pyörittävän Restel Oy:n pääkaupunkiseudun ketjujohtaja Gabor Pusztai on huolissaan tonttikustannusten aiheuttamasta paineesta tulevaisuudessa. Pusztain mukaan 400 000 euron lisäkustannus edellyttäisi liki miljoonan euron lisämyyntiä, jotta yrityksen tulos pysyisi ennallaan.

– Tällä käyttöasteella ja nykyisessä kilpailutilanteessa summan siirtäminen hotellihuonehintoihin on mahdotonta, ketjujohtaja Pusztai sanoo.

Crowne Plaza -hotellirakennuksen omistaa sijoitusyhtiö CapMan.

Maan arvo kohoaa indeksejä nopeammin

Vielä lähempänä Helsingin ydinkeskustaa sijaitsee Sokos Hotel Presidentti. Hotellin maanvuokrasopimus on solmittu myös 1970-luvulla, mutta vuokra-aika on Crowne Plazan sopimusta liki kymmenen vuotta pidempi.

Sokos Hotel Presidentin kiinteistöstä enemmistön omistaa eläkevakuutusyhtiö Ilmarinen. Kiinteistöjohtaja Tomi Aimonen sanoo, että korotuksiin on suhtauduttava samoin kuin veroluonteisiin kustannuksiin. Hän tosin myöntää kertakorotusten olevan suuria summia.

– Maan arvo Helsingissä on noussut indeksejä nopeammin, Aimonen toteaa.

Roimat tonttivuokrien korotukset ovat puhuttaneet Helsingissä etenkin vanhoilla kerrostaloalueilla. Monien 1950-luvun taloyhtiöiden tonttivuokra on jopa 15-kertaistunut.

Joudumme katsomaan, että meillä on käypä hinta yritystonteilla.

kiinteistöviraston osastopäällikkö Juhani Tuuttila, Helsingin kaupunki

Helsingin kaupungin mukaan myös hotellien kohdalla satojen tuhansien eurojen vuokrankorotukset ovat perusteltuja tasapuolisen kohtelun perusteella.

Helsingin kaupungin kiinteistöviraston osastopäällikkö Juhani Tuuttila sanoo, että vaikka paikat vaihtelevat, ovat periaatteet kaikille samat.

– Meillä on vielä isoveli valvomassa eli EU-säädökset. Jos luovutamme tontteja alihintaan, niin se on kiellettyä valtiontukea. Joudumme katsomaan, että meillä on käypä hinta yritystonteilla, osastopäällikkö Tuuttila sanoo.

"Neuvotteluasema on epäreilu"

Matkailu- ja ravintola-alan etujärjestön mielestä hotellit ovat jo liian ahtaalla yleisten kustannusten nousun vuoksi. MaRa ry:n toimitusjohtaja Timo Lappi sanoo, että hotellitoimialalla Suomessa henkilöstökustannukset ovat Euroopan kolmanneksi korkeimmat, mutta hotelli- ja ravintola-alan kannattavuus on kolmanneksi heikoin.

Lappi sanoo ymmärtävänsä tasapuolisuusperiaatteen, mutta toivoisi vuokrien kohtuullistamista kaikkien osalta.

– Se vaihtoehto, että yritys lopettaisi tontilla toimintansa ja siirtäisi hotellirakennuksen pois ei tietenkään ole realistinen. Neuvotteluasetelma kaupungin, kiinteistösijoittajan ja viime kädessä hotellin kanssa on epäreilu, Lappi lataa.

Helsinki on valmis myös tonttikauppoihin, jos maa-aluen vuokrahinta alkaa kirvellä.

– Kaupungilla on myös tarve saada myyntituloja ja nämä ovat kuitenkin kohtuullisen hyviä myyntikohteita, toteaa kiinteistöviraston osastopäällikkö Juhani Tuuttila.

Mannerheimintien varressa tonttihinta kipuaa arviolta kymmeniin miljooniin euroihin.