1. yle.fi
  2. Uutiset

Tieto Plutosta lisääntyi räjähdysmäisesti – ”Nyt siitä voi kirjoittaa kirjoja”

Nasan luotain ohitti Pluton kaksi kuukautta sitten ja sen jälkeen yhdysvaltalainen avaruustutkimuskeskus on julkaissut kuvia pienoisplaneetasta. Tutkijan mukaan kuvat ovat moninkertaistaneet tiedon määrän Plutosta.

Ylen aamu
New Horizons -luotaimen ottama kuva Plutosta.
Pluto.NASA
New Horizons -luotaimen ottama kuva Plutosta.
New Horizons -luotaimen uudet kuvat lisäävät merkittävästi tietoamme kääpiöplaneetta Plutosta. Kuvat: NASA

Yhdysvaltalaisen avaruustutkimuskeskus Nasan luotain ohitti Pluton noin kaksi kuukautta sitten ja sen jälkeen keskus on julkaissut kuvia planeetasta aina viime päiviin asti.

Aamu-tv:ssä vierailleen Ilmatieteen laitoksen tutkijan Ilkka Sillanpään mukaan kuvat ovat lisänneet tietoa planeetasta enemmän kuin merkittävästi.

– Tiedot, jotka meillä oli Plutosta ennen tätä ohilentoa, olisi voinut kirjoittaa yhdelle tai kahdelle A4-paperille. Nyt Plutosta voidaan kirjoittaa kirjoja.

Sillanpää viittaa tietoihin, jotka voidaan varmasti tietää kääpiöplaneetasta. Vaikka Nasa julkaisi kuvia planeetasta pian luotaimen ohitettua Pluton, vasta viimepäivinä siitä on saatu tarkkoja tietoja.

– Viikko ohilennon jälkeen saimme montakin kuvaa ja ensimmäisiä datoja, mutta ne olivat kovasti pakattuja eikä resoluutio ollut paras mahdollinen. Nyt alamme saada oikeaa dataa.

Kuvien julkaisua osaltaan selittää se, että harrastajat ehtivät monesti perehtyä dataan tutkijoita pidempään. Varsinaiset tutkijat käyttävät hyväksi harrastajien keräämiä tietoja.

Kuva Plutosta tarkentui

Nasan välittämästä datasta välittyy entistä tarkempi kuva kääpiöplaneetan toiminnasta. Planeetan pinnalta löytyi kraattereita, jotka tutkijan silmin ovat nuoria.

– Aluksi kun Pluton kuvia tarkasteltiin, niin pinta näytti hyvin nuorelta. Kysymys kuului, missä kraatterit ovat. Nyt kun olemme saaneet lisäkuvia, niin isojakin kraattereita näkyy.

– Nämä näyttävät itse asiassa tuoreilta. Tässä tapauksessa ne voivat olla miljoonia vuosia vanhoja.

Pluto on kaukana auringosta, minkä vuoksi lämpötila sen pinnalla on hyvin alhainen. Sillanpää arvioi lämpötilaksi miinus 230 astetta celsiuksena.

Lämpötila on vaikuttanut siihen, että pinnalle on muodostunut typestä, metaanista ja häästä jäätiköitä. Kaasu vaatii hyvin alhaisia lämpötiloja, ennen kuin se muuttuu kiinteäksi jääksi.

Seuraavaksi tutkijat alkavat miettimään sitä, miten kilometrin korkuiset jäävuoret ovat muodostuneet Plutolle. Muutenkin planeetalla toimivat fysiikan lait vaativat paljon tutkimista.

– Nyt ollaan hyvin uudenlaisten prosessien äärellä, Sillanpää sanoo.

Lue seuraavaksi