Kroatiaan tuli vuorokaudessa tuhansia turvapaikanhakijoita

EU:hun pyrkivät turvapaikanhakijat suuntasivat Kroatiaan, kun Unkari sulki heiltä pääosin rajansa. Kroatia on luvannut ottaa tulijat vastaan ja antaa heidän jatkaa matkaansa muualle EU:hun.

turvapaikanhakijat
Turvapaikanhakijoita Serbian ja Kroatian välisellä rajalla Tovarnikissa, Kroatiassa 17. syyskuuta 2015.
Turvapaikanhakijoita Serbian ja Kroatian välisellä rajalla Tovarnikissa, Kroatiassa 17. syyskuuta 2015. Elvis Barukcic / AFP

Kroatiaan tuli Serbiasta noin 4 000 turvapaikanhakijaa ensimmäisen vuorokauden aikana sen jälkeen, kun Unkari sulki tulijoilta pääosin rajansa, kertoo Kroatian televisio HRT.

Kroatiasta uskotaan muodostuvan Unkarin päätöksen jälkeen keskeinen Länsi-Eurooppaan pyrkivien turvapaikanhakijoiden kauttakulkuma.

Serbia alkoi Unkarin päätöksen jälkeen kuljettaa EU:hun pyrkiviä turvapaikanhakijoita Kroatian rajalle, ja ensimmäiset saapuivat Šidin rajakaupunkiin keskiviikkoaamuna.

Kroatia lupaa sallia kauttakulun

Kroatian pääministeri Zoran Milanović sanoi keskiviikkona, että Kroatia on valmis päästämään tulijat maahan ja antaa heidän jatkaa matkaansa muualle EU:hun.

Ulkoministeri Vesna Pusić totesi torstaina, Kroatia on valmistautunut turvapaikanhakijoiden tuloon, mutta ei selviydy, jos määrät nousevat dramaattisesti.

Kroatia on hänen mukaansa valmis antamaan turvapaikan muutamalle tuhannelle ihmiselle.

Unkari on sen sijaan pyrkinyt pysäyttämään turvapaikanhakijoiden virran maan läpi aitaamalla rajansa sekä tiukentamalla laitonta rajanylitystä koskevia lakejaan.

Lähteet: AFP, Yle Uutiset