Terapeutti: Toteuta haaveitasi pikku hiljaa – huolestu, jos unohdat unelmoida

Suurin osa haaveista on niin arkipäiväisiä, että niitä ei tunnisteta. Haaveista puhuminen auttaa niiden toteuttamisessa.

terveys
YLE Etelä-Karjala

Haaveilu ei ole haihattelua, vaan oikein valjastettuna kantava voima. Työnohjaaja, seksuaaliterapeutti ja perheneuvoja Eija Himanen Mikkelistä kannustaa antamaan haaveille hahmon.

– Kun sanoitamme haaveemme, ne ovat selkeämpiä myös omalle mielelle ja ajattelulle. Aina kun asialla on nimi, siitä on helpompi puhua.

– Luulen, että meillä on tulevaisuus koko ajan mielessä. Tavoittelemme lähes koko ajan jotakin. Haaveet kantavat meitä niihin tavoitteisiin. Uskon, että haaveet tosiaan antavat meille siivet.

Suurin osa haaveista on arkipäiväisiä, ja ehkä juuri siksi niitä ei aina tunnisteta haaveiksi. Ongelmana on, että haaveista ei myöskään muisteta tai osata puhua. Niistä puhuminen voisi helpottaa tulevaisuuden suunnittelua niin työelämässä kuin parisuhteessa.

– Haaveet kuitenkin luultavasti auttavat meitä eteenpäin. Meillä ei ole esimerkiksi mitään toivoa voittaa lotossa, jos emme lottoa. Eli aina kun meillä on joku haave, alamme suuntautua sitä kohti. Teemme tekoja, jotka kantavat meitä haaveiden toteutumiseen, pohtii Himanen.

– Uskoisin, että kaikilla meillä on haaveita, ainakin jonkinlaisia. Kenellä lyhyemmän, kenellä pidemmän tähtäimen haaveita. Esimerkiksi parisuhteessa voi olla niin erillisiä kuin yhteisiä haaveita.

Haaveet saavat olla lennokkaita

Aikuisella epärealistinenkin haave saattaa sinnitellä mielessä, eikä se ole välttämättä huono asia. Esimerkiksi lottovoiton saamatta jäämiseen osataan varautua, eikä unelman kariutuminen koidu mielelle painolastiksi, vaan lottoaminen jatkuu silti.

– Haaveita voi alkaa toteuttaa pikku hiljaa. Mutta jos haluaa kaiken heti ja siihen liittyy taloudellisia uhrauksia, ja siitä seuraa vaikka työpaikan menetys, silloin voi sanoa, että haaveet ovat vieneet meitä huonolle mallille, sanoo Himanen.

Se, miten kestämme haaveiden toteutumatta jäämisen, riippuu siitä, millaisen merkityksen olemme niille antaneet.

– Jos kaatunut haave on merkittävä, se täytyy käsitellä, koska muuten jää paikalleen, kiinni asiaan, joka ei voi toteutua. Jos käsittelyn jälkeen kykenee suuntautumaan johonkin uuteen, sehän tarkoittaa, että elämä kantaa eteenpäin.

Perheessä voi olla yhtä monta haavetta kuin perheenjäsentä. Jos perheenjäsenten odotukset vaikkapa yhteistä lomaa kohtaan ovat ristiriidassa ja haaveet kaatuvat, kaivataan luovuutta peliin.

– Silloin tarvitaan vanhemmilta suurta kykyä nähdä uusia haaveita niiden kaatuneiden tilalle. Vanhempien tehtävä on myös auttaa lapsia käsittelemään se pettymys samalla kun vanhemmat käsittelevät omaa pettymystään, neuvoo Himanen.

Vanhemman tai läheisten ei kannata lytätä lapsen tai nuoren haaveita, mutta lapsen suurten unelmien rinnalla voi ruokkia ajatusta siitä, että koulunkäyntiäkin tarvitaan juuri haaveiden takia.

– Lapsen haaveisiin ei kannata suhtautua ihan aikuisen realistisesti. Haaveiden syntyminen lapsen luovuudessa ylläpitää draivia myös sen lapsen elämässä. Koulunkäyntiin suhtautuminen vakavasti on kuitenkin tärkeää, voi sillä koulunkäynti on tärkeää haaveiden toteuttamiseksi.

Jos lapsi haaveilee tulevansa rokkitähdeksi, siitä ei tarvitse huolestua.

– Jos se on vielä murrosikäisenä päällimmäinen haave, ja tiedetään, että se ei ole mahdollista, silloin voi tietysti herätellä tai ehdottaa, että pitäisikö siis opetella kitaransoittoa, sanoo Himanen.

Haaveiden puuttuminen voi olla merkki uupumisesta

Ihmisellä on pyrkimys haaveilla yhä uusista asioista.

– Esimerkiksi lottovoittohan saattaa mahdollistaa erilaisten haaveiden toteuttamisen, mutta seuraavat haaveet eivät ehkä liitykään enää siihen, että saisi lisää rahaa. Haaveita vain pyrkii syntymään meidän avoissamme, ja ne voivat syntyä sitten kovin erilaisiin asioihin.

– Jos me jonakin päivänä ajatellaan, että nyt on kaikki haaveet saavutettu, niin me jäädään siihen. Se voi olla terveelle ihmiselle tukahduttava tai pitkästyttävä asia, arvioi Himanen.

Vaikka yhden haaveen toteutuminen voi suunnata ajatukset ja teot kohti uusia haaveita, haaveen toteutuminen voi tuntua tuottavan myös pettymyksen. Haave ja todellisuus eivät silloin kohtaa tunteiden tasolla tai unelmia tavoitellessa on uhrattu oma jaksaminen.

– Voi olla, että haaveiden vuoksi on silloin ponnisteltu niin paljon, että voimat ovat huvenneet. Väsynyt mieli ei jaksa haaveilla. Masennus ja voimakas väsymys vievät haaveet. Silloin ainoa haave on, että saisin levätä.

Jos huomaa, että ei haaveile oikein mistään, kannattaa tutkailla sisintään.

– Voi miettiä, mitä minulle oikein kuuluu.