Palkansaajien tutkimuslaitos hilasi Suomen kasvuennustetta alaspäin

Suomen työttömyysaste nousee tänä vuonna 9,9 prosenttiin, tutkimuslaitos ennakoi.

Kotimaa
Käyrä lähikuvassa.
Frank Rumpenhorst / EPA

Palkansaajien tutkimuslaitos (PT) ennustaa Suomen talouden kasvavan tänä vuonna 0,4 prosenttia ja ensi vuonna 1,2 prosenttia. Tutkimuslaitos on tuoreimmassa julkaisussaan laskenut kasvuennusteitaan 0,4 prosenttiyksiköllä viime maaliskuusta.

PT:n mukaan vuoden jälkipuoliskolla Suomen kansantalous kasvaa hitaasti. Kasvua tukevat erityisesti rakentaminen ja palvelutuotanto sekä teollisuuden huoltoseisokkien päättyminen. Ensi vuonna Euroopan talouskasvu nopeutuu, minkä myötä myös Suomen vienti alkaa vetää paremmin, tutkimuslaitos näkee.

Suomen työttömyysaste nousee tänä vuonna keskimäärin 9,9 prosenttiin ja laskee ensi vuonna 9,8 prosenttiin. Palkansaajien tutkimuslaitoksen mukaan kuluvana vuonna työllisten määrä vähenee 22 000 ihmisellä, mutta ensi vuonna työllisiä on 5 000 enemmän kuin vuonna 2015.

Kuluttajahinnat pysyvät tänä vuonna viimevuotisella tasolla, joten palkansaajien reaaliansiot lisääntyvät yhtä paljon kuin nimellisansiot, 1,2 prosenttia. PT uskoo inflaation nousevan yhteen prosenttiin vuonna 2016, mikä vuoksi reaaliansiot lisääntyvät ensi vuonna vain 0,1 prosenttia.

Ensi vuonna sekä yksityisten että julkisten investointien arvioidaan kasvavan noin 1,5 prosenttia. Vuonna 2015 PT:n vastaavat luvut ovat 0,9 ja 1,3 prosenttia pakkasen puolella.

Palkansaajien tutkimuslaitoksen mukaan valtion menot supistuvat tänä vuonna 0,3 prosenttia ja kasvavat ensi vuonna puoli prosenttia. Valtiontalouden vaje vähenee 1,2 miljardilla eurolla 6,7 miljardiin vuonna 2015. Julkisen velan suhde bruttokansantuotteeseen nousee PT:n laskelmissa 61,2 prosenttiin tänä vuonna ja 62,6 prosenttiin ensi vuonna.

Venäjän ongelmat heikentävät Suomen talouskehitystä

EU-maiden bruttokansantuote kasvaa kuluvana vuonna 1,8 prosenttia ja ensi vuonna 2,1 prosenttia. Euroalueella vastaavat kasvuennusteet ovat 1,5 ja 1,9 prosenttia. Palkansaajien tutkimuslaitoksen mukaan maailmantaloudelle aiheuttavat epävarmuutta erityisesti Kiinan ja Venäjän talousongelmat.

Tutkimuslaitos korostaa, että muuhun Eurooppaan nähden heikompi talouskehitys Suomessa selittyy pitkälti Venäjälle suuntautuvan viennin rajulla supistumisella.