1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Nälkäpäivä-keräys

Nälkäpäiväkeräys alkoi – kerääjiä ennätysmäärä

Nälkäpäiväkeräyksen tuottoa ei jaeta kotimaan turvapaikan hakijoille, sillä heidän kulunsa maksaa kokonaan valtio. SPR auttaa hädässä olevia paikan päällä, kuten monet suomalaiset toivovatkin.

Nälkäpäivä-keräys
Nälkäpäiväkeräys käynnissä.
Jenny Huttunen / Yle

Suomen Punaisen Ristin Nälkäpäiväkeräys kerää varoja järjestön katastrofirahastoon. Rahaston avulla autetaan esimerkiksi pakolaisia, luonnonmullistusten ja sotien uhreja eri puolilla maailmaa. Humanitaarista apua tarvitsee YK:n mukaan lähes 80 miljoonaa ihmistä, ja avun tarve on suurempi kuin vuosikymmeniin.

– Esimerkiksi Jordaniassa Syyrian rajalla SPR ylläpitää sairaalaa, jonne Syyriasta paenneet naiset ja lapset voivat tulla apua hakemaan. Sairaalassa on jo syntynyt nelisensataa lasta. Osa Nälkäpäiväkeräyksen tuotoista menee tälle sairaalalle, kertoo jyväskyläläinen keräysavustaja Outi Oinonen.

Ihmiset ovat myös tiedostaneet vaikean tilanteen.

– Kun on vaikeat ajat, ihmisten empatiakyky kasvaa. Kerääjiä on ilmoittautunut ennätysmäärä, meillä on noin 190 ihmistä jo tiedossa. Kaikki halukkaat ovat tervetulleita keräyskeskukseemme Sammonkatu 4, Oinonen sanoo.

Suomessa oleville turvapaikanhakijoille Katastrofirahaston varoja ei suunnata, sillä heidän kuluistaan vastaa valtio. Suomeenkin apua annetaan. Useimmiten se on henkistä, mutta apua saavat esimerkiksi tulipalossa kotinsa menettäneet perheet ja Vapaaehtoinen Pelastuspalvelu.

– Suomessa Katastrofirahasto on mukana äkillisissä onnettomuuksissa, kuten tulipalot, tulvat ja suuronnettomuudet, Oinonen sanoo.

Oinosta haastatteli Titta Puurunen.