Turvapaikanhakijoiden järjestelykeskus perustetaan Tornioon

Keskus avataan turvapaikanhakijoiden rekisteröinnin helpottamiseksi. Keskuksen on tarkoitus toimia tiistaina.

politiikka
Turvapaikanhakijoita Tornion-Haaparannan matkakeskuksessa.
Turvapaikanhakijoita Tornion-Haaparannan matkakeskuksessa vuonna 2015Jasmina Vaaraniemi / Yle

Valtioneuvosto on tänään päättänyt yleisistunnossaan turvapaikanhakijoiden järjestelykeskuksen perustamisesta. Maahanmuuttoviraston mukaan keskus avataan Tornioon.

Tornion kaupunginvaltuusto käsittelee asiaa vielä maanantaina. Keskuksen on tarkoitus aloittaa toimintansa tiistaina. Keskuksen perustamista valmistellaan viikonlopun aikana, tiedottaa Maahanmuuttovirasto. Järjestelykeskus avataan tyhjillään olevaan lukioon, joka sijaitsee noin 200 metrin päässä Suomen ja Ruotsin rajasta.

Turvapaikanhakija voi olla keskuksessa korkeintaan viikon

Järjestelykeskus on ensimmäinen laatuaan Suomessa. Sinne on tarkoitus majoittaa Ruotsin kautta Suomeen tulevia turvapaikanhakijoita, joiden henkilöllisyys tai maahantulon edellytykset ovat epäselvät. Keskuksessa heidät rekisteröidään ja heidän turvapaikanhakuprosessinsa aloitetaan. Lain mukaan turvapaikanhakija voi olla järjestelykeskuksessa korkeintaan viikon. Rekisteröinnin jälkeen turvapaikanhakija voi siirtyä vastaanottokeskukseen.

Järjestelykeskus on ensivaiheen vastaanottoyksikkö. Sen perustamisen taustalla on turvapaikanhakijoiden määrän nopea kasvu. Ulkomaalaislaissa määritellään, että valtioneuvosto voi päättää järjestelykeskuksen perustamisesta silloin, kun maahantulijoita on niin paljon, ettei heitä voida rekisteröidä tavalliseen tapaan.

Turvapaikanhakijoita on saapunut tänä vuonna Suomeen yli 10 000. Viime vuonna hakijoita oli kaikkiaan runsaat 3 600. Tänä vuonna Suomeen odotetaan saapuvan 30 000 turvapaikanhakijaa.