Opettajat selviäisivät hallituksen leikkauslistasta pienin kolhuin

Vain sairauspäivien karenssi vaikuttaisi suoraan opettajien palkkaan. Vapaapäivien poisto tai ylityö- ja sunnuntailisien leikkaukset eivät vaikuta peruskoulun, lukioiden tai ammattikoulujen opettajiin, koska heitä ei velvoita vuosilomalaki. Kuntatyönantajat puuhaa esitystä, jolla opettajien työehtoja leikataan samassa suhteessa kuin hallituksen ehdotus leikkaisi muiltakin kuntien työntekijöiltä.

Kotimaa
Oppilaat viittaavat luokassa.
Marjut Raunio / Yle

Peruskoulujen, lukioiden ja ammattikoulujen opettajat pääsevät suhteellisen vähällä, jos hallitus toteuttaa viiden kohdan listansa työn kustannusten alentamiseksi sellaisenaan. Suoraan työehtoihin tai palkkaan vaikuttaisi ainoastaan ensimmäisen sairauspoissaolopäivän maksaminen kokonaan omasta pussista sekä seuraavien kahdeksan sairauspäivän palkan leikkaaminen 80 prosenttiin.

Luokanopettajan keskipalkka on 3 500 euroa, ja aineenopettajien 3 900 euroa. Opettajien ammattijärjestö OAJ:n ekonomistin Mika Väisäsen mukaan kaikkien opettajien 3 800 euron keskipalkalla laskettuna yksi sairauspäivä maksaisi 128 euroa. Kolmen päivän poissaolo maksaisi 180 euroa ja yhdeksän päivän sairausloma 332,80 euroa. Karenssi koskisi myös viikonlopun sairauspäiviä, jos sairausloma jatkuu toisella viikolla.

Koska opettajat tekevät työtä koko vuodeksi määritellyllä opetustuntivelvoitteella, sunnuntai- ja ylityökorvauksia ei juuri makseta. Niiden leikkaaminen ei siis opettajiin vaikuta. Sama pätee vuosilomaan. Arkivapaiden poisto sen sijaan olisi leikkaus opettajillekin.

OAJ:n neuvottelujohtajan Petri Lindroosin mukaan hallituksen listaa on turha tuijottaa kuin piru raamattua. Hänen mukaansa on todennäköistä että hallitus haluaa vielä syynätä opettajien työehtoja.

– Nyt ensi vaiheessa hallituksen lista ei koske opettajia muuten kuin sairausloman ja arkivapaiden poiston osalta, mutta käytännössä listassa seuraa varmasti lisää. Lindroos toteaa.

Lomarahat leikkauslistalla

Kuntatyönantaja KT valmistelee parhaillaan esitystä siitä miten opettajat saataisiin maksamamaan leikkauslistasta samassa suhteessa kuin muut kuntien työntekijät. KT:n työmarkkinajohtajan Markku Jalosen mukaan ensi kesänä työpakkiin on tulossa opettajille lisää ehdotuksia hallituksen listan ulkopuolelta. Jalonen perustelee esitystä tasapuolisuudella.

– Ehdotuksemme on todennäköisesti kombinaatio lomarahan leikkaamista ja työajan pidentämistä. Työnantajan näkökulmasta opettajien pitää lisätä työpanosta samassa suhteessa kuin muidenkin, Jalonen sanoo.

Korjaus 15.48: Sama pätee vuosilomaan ja arkivapaapäiviin muutettiin muotoon: sama pätee vuosilomaan. Arkivapaiden poisto sen sijaan olisi leikkaus opettajillekin. Arkivapaiden poisto lisätty myös OAJ:n Lindroosin kommenttiin.