Suomalaissukeltaja löysi 70 vuotta kateissa olleen saksalaissukellusveneen Suomenlahdelta – video

U-679 -sukellusveneen hylky löytyi elokuussa Viron edustalta.

Kotimaa
U-679 -sukellusvene
U-679 -sukellusveneSubzone
U-679 -sukellusvene
Video: Subzone

Yli 70 vuotta kateissa ollut saksalainen sukellusvene on löytynyt Viron edustalta. Toisen maailmansodan aikaisen sukellusveneen hylyn löysi suomalaissukeltaja Immi Wallin elokuussa, kertoo urheilutekniikkayritys Suunto verkkosivuillaan. (siirryt toiseen palveluun)

U-679 oli viimeinen yhä kadoksissa ollut saksalainen sukellusvene Suomenlahdella. Sukellusveneen oletettiin uponneen syvyyspommeihin Pakrin ulkopuolella tammikuussa 1945. U-679:n hylky löytyi kuitenkin sen omalta partiontialueelta, jossa se oli uponnut miinaan.

Ensimmäisen sukelluksen 90 metrin syvyydessä lepäävälle hylylle kuuden hengen sukeltajaryhmä teki syyskuun 10. päivä. Sukelluksen tarkoituksena oli selvittää hylyn kunto ja kuvata se viranomaisille.

U-679:n mukana hukkui kaikki 51 miehistön jäsentä. Viron kulttuuriperinnöstä vastaavan viraston suojeluksessa oleva hylky on miehistön hautapaikka. Wallin uskoo, että hylky saa olla rauhassa syvän sijaintinsa ansiosta.

Immi Wallinin Subzone-yritys on ollut vahvasti mukana Viron rannikolta löytyneiden hylkyjen etsinnässä. Itämerellä on yhä muutama kateissa oleva saksalainen sukellusvene.