Rikoksia Suomalahden kaivoksessa

Suomalahden kahden euron kaivos sijaitsee Pohjois-Suomessa ja on aiheuttanut katastrofaaliset ympäristötuhot. Kuulostaa tutulta, vaikka Antti Tuomainen kiistää kirjoittavansa Talvivaarasta. Hänelle tärkeämpää rikosromaanissa Kaivos on isän ja pojan suhde.

kulttuuri
Antti Tuomainen
Antti Tuomainen haluaa teoksissaan ylittää kirjallisia rajoja. Uusimmassa kirjassaan hän nostaa esille ympäristöteemoja. Kaivos on rikostarina hämäräperäisestä kaivoksesta, palkkatappajasta, toimittajasta sekä isästä ja pojasta.

- Helsinkiläinen toimittaja Janne saa vinkin, että pohjoisessa kaivoksessa tapahtuu jotain hämärää. Hän lähtee tutkimaan asiaa ja joutuu heti vaikeuksiin. Salailussaan kaivoksen omistajat ovat valmiita jopa murhaamaan ihmisiä.

Tuomainen kuvaa järkyttävän näkymän, kun Janne rämpii lumessa kaivosalueella. Kaivoksen omistajat ovat ahneuksissaan tuhonneet valtavat alueet.

Pohjoisen asukkaat suhtautuvat myönteisesti kaivokseen, koska se luo työpaikkoja. He ovat epäluuloisia etelästä saapuvia luonnonsuojelijoita ja tutkivaa toimittajaa kohtaan. Mutta Janne tietää, että tosiasiassa kaivos työllistää vain Helsingin Stockmannin verran ihmisiä.

- Kaivos on Antti Tuomaisen viides romaani. Hänen kirjojaan on ilmestynyt 27 maassa. Niille on ominaista tummuus ja synkkyys. Hän ei määrittele itseään jännityskirjailijaksi, vaan sanoo, että tärkeintä on kuvata ihmisten välisiä jännitteitä.