1. yle.fi
  2. Uutiset

Korruptioepäilyissä ryvettynyt TeliaSonera aikoo lähteä Euraasiasta

Kaksi vuotta sitten neljä TeliaSoneran johtajaa sai potkut Euraasian liiketoimiin liittyvien väärinkäytösepäilyjen vuoksi. Heidän joukossaan yhtiöstä lähti suomalaisjohtaja Tero Kivisaari.

Ulkomaat
Nainen kävelee seinässä olevan TeliaSoneran logon ohitse.
Fredrik Sandberg / EPA

Teleoperaattori TeliaSonera on päättänyt poistua kokonaan Euraasian alueelta. Yhtiö satsaa jatkossa enemmän Euroopan ja Ruotsin toimintojen kehittämiseen. TeliaSoneran maine on kärsinyt viime vuosina Euraasian markkinoiden korruptiokohujen takia.

– TeliaSoneran hallitus on selvittänyt perusteellisesti, mikä on parasta yhtiön osakkeenomistajille, liiketoiminnalle, henkilöstölle ja asiakkaille. Olemme käynnistäneet prosessin TeliaSoneran läsnäolon vähentämiseksi Euraasian alueella voidaksemme toteuttaa strategiaamme tehokkaasti, TeliaSoneran hallituksen puheenjohtaja Marie Ehrling kertoo.

– Meillä on kumppaneita, joita nykyinen johto ei ole valinnut emmekä ole voineet varmistaa, että rikollisesta toiminnasta olisi päästy eroon, Ehrling totesi tiedotustilaisuudessa.

TeliaSonera on vuodesta 2013 alkaen panostanut voimakkaasti liiketoimintaan Nepalissa, Kazakstanissa, Uzbekistanissa, Azerbaidžanissa, Georgiassa, Moldovassa ja Tadžikistanissa. Yhtiö ei ole vielä lyönyt lukkoon, millä aikataululla se kitkee toimintojaan kohdemaissa.

– Kehittyville markkinoille meno ei ollut virhe, mutta emme olleet tarpeeksi valmistautuneuta, Ehrling sanoo.

– Ymmärrämme, että tämä on mutkikas ja aikaa vievä prosessi. Viemme sen läpi markkina kerrallaan, koska tilanne on erilainen kussakin maassa ja yhtiössä, mutta tavoitteena on lopulta TeliaSoneran poistuminen alueelta, sanoo puolestaan TeliaSoneran toimitusjohtaja Johan Dennelind.

Dennelind kertoo, että myös voittojen saaminen kotiin on ollut hankalaa.

TeliaSoneran julkikuva on kokenut kolauksen Euraasian liiketoimintojen takia. Yhtiötä on syytetty muun muassa hämäräkaupoista alueella. Neljä TeliaSoneran johtajaa sai vuoden 2013 lopussa potkut Euraasian liiketoimiin liittyvien väärinkäytösepäilyjen vuoksi. Heidän joukossaan yhtiöstä irtisanottiin suomalaisjohtaja Tero Kivisaari.

Suomen omistus yhtiössä on kutistunut 3,2 prosenttiin. Ruotsi omistaa 37,3 prosenttia. Valtionyhtiöiden osakkeita hallinnoiva Solidium on myynyt Soneran omistusta useasti.

Lue seuraavaksi