Hyppää sisältöön

SPR:n puhelimet ovat pirisseet ahkerasti pääministerin puheen jälkeen – "He ovat saaneet kannustusta Sipilän sanoista"

Pääministeri Sipilä totesi puheessaan keskiviikkoiltana Ylen kanavilla, että Suomi kantaa vastuunsa pakolaistulvasta. Hän kehotti auttamishaluisia ihmisiä ottamaan yhteyttä SPR:ään. Pääministerin kommentti tuli järjestölle iloisena yllätyksenä, ja se myös sai puhelimet soimaan.

Mediassa laajasti esillä olleet turvapaikanhakijat ovat saaneet auttamishaluiset ihmiset liikkeelle.

Elokuun puolivälistä lähtien yli seitsemäntuhatta vapaaehtoista on ilmoittautunut SPR:n tehtäviin, ja ilmoittautujien määrä nousee päivittäin.

– Turvapaikanhakijoiden tukemiseen liittyvät tehtävät ovat tällä hetkellä ehdottomasti halutuin vapaaehtoistyön muoto, kertoo SPR:n tiedotuspäällikkö Outi Pärnänen.

Sipilän puhe sai puhelimet pirisemään

Myös pääministeri Sipilä totesipuheessaankeskiviikkoiltana Ylen kanavilla, että Suomi kantaa vastuunsa pakolaistulvasta. Hän kehotti auttamishaluisia ihmisiä ottamaan yhteyttä SPR:ään.

Tämä vahvistaa trendiä, että ihmiset haluavat auttaa.

Outi Pärnänen, tiedotuspäällikkö, SPR

Pääministerin kommentti onkin kannustanut monia lähestymään hyväntekeväisyysjärjestöä, jossa puhelimet ovat pirisseet ahkerasti.

– No eihän me etukäteen tiedetty mitään, mutta se oli ihan mukava yllätys. Nythän kansalaiset ovat jo tosi kiitettävästi ottaneet meihin yhteyttä ja tarjonneet apuaan. Luulen, että he ovat saaneet kannustusta Sipilän sanoista. Ja me olemme myös pystyneet tarjoamaan heille vapaaehtoistehtäviä, Pärnänen sanoo.

Käsipareja tarvitaan auttamistyössä

SPR pyörittää tällä hetkellä 24 vastaanottokeskuksen toimintaa ja suunnitteilla on vielä 49 väliaikaista majoituskeskusta.

Ylimääräisiä käsipareja tarvitaan remontoimaan majoitustiloja, lajittelemaan tavaroita ja vaatteita, jakamaan ruokaa sekä opettamaan suomenkieltä.

– Nyt kannattaa ottaa yhteyttä oman paikkakunnan SPR:n osastoon tai piiritoimistoon ja kysyä, millainen tilanne juuri siellä on. Aika monissakin paikoissa saatetaan tarvita lisää vapaaehtoisia, Pärnänen sanoo.

Nälkäpäiväkeräys alkoi tänään

Myös tänään torstaina alkanut Nälkäpäiväkeräys auttaa omalta osaltaan Suomeen tulleita turvapaikanhakijoita. Lauantaihin asti kestävän keräyksen tuotolla ei ole korvamerkittyä kohdetta, vaan rahoja voidaan käyttää erilaisiin tarkoituksiin aina tilanteen mukaan.

– Avustuskohteita voi olla sekä Suomessa että ulkomailla. Kotimaassa tarvitaan kriisiapua esimerkiksi isoissa liikenneonnettomuuksissa. Keväällä taas saatiin nopeasti apua Nepaliin, kun siellä tapahtui maanjäristys, Pärnänen kertoo.

Kun pakolaiskriisi kotimaassa jatkuu, keräyksen rahoja tarvitaan vapaaehtoisten kouluttamiseen.

– Semmoista rahaa meillä ei ollut valmiiksi budjetoitu, koska tämä on niin äkillinen tilanne.

Viime vuonna Nälkäpäiväkeräykseen osallistui noin 15 000 kerääjää. Tämän vuoden kerääjien määrä selviää vasta ensi viikolla, mutta tilanne vaikuttaa lupaavalta.

– Netin kautta on ilmoittautunut yli tuhat ihan uutta kerääjää, kun heitä viime vuonna oli vain muutama sata. Tämä vahvistaa trendiä, että ihmiset haluavat auttaa.

.
.