Intohimoinen Olavi Virta valtaa Kokkolan teatterin

Komea mies, komea ääni. Taito vaikuttua itse ja vaikuuttaa muutkin musiikillaan. Olavi Virran saappaisiin ei ole helppo astua, mutta Kokkolassa halutaan yrittää.

kulttuuri
Panu Valo laulaa nuoren Olavi Virran roolissa
Raila Paavola / Yle

Olavi Virran juhlavuoden (sata vuotta Virran syntymästä 2015 ) kunniaksi Kokkolan kaupunginteatterin syyskausi käynnistyy tangontäyteisellä musiikkinäytelmällä mestarin elämästä.

Näyttelijöitä ei päästetä helpolla. Kaikki laulavat ja tanssivat, lähes jokaisella on kahdesta jopa seitsemään roolia vedettävänään. Vanhana mestarina on Pekka Johansson, nuorena Olavina vierailee Panu Valo. Mies myöntää jännittävänsä. Haastavaa on, että kaikki tietävät miten Olavi laulunsa lauloi.

Miten tehdä tästä itsensä näköinen? Ei olemitään järkeä lähteä imitoimaan, kun ei tuollaista pysty imitoimaan.

Panu Valo, nuori Olavi

– Miten tehdä tästä itsensä näköinen? Ei ole mitään järkeä lähteä imitoimaan, kun ei tuollaista pysty imitoimaan, pohtii Valo.

Panu Valolla on laulu- ja kansantanssitausta ja kokemusta neljästä musikaalista Tampereen Työväenteatterista. Olavin nahkoihin hän on etsinyt tietään treenaamalla esiintyjyyttä, solistina oloa ja musiikista vaikuttumista.

Mies, joka antoi laululle kaiken

Solistina Olavi Virta -näytelmä kertoo taitelijan tiestäiskelmätaivaan kirkkaimmaksi tähdeksi. Luvassa on välähdyksiä eri aikakausilta, mutta pääasiassa keskitytään Virran menestyksen vuosikymmeniin.

Kokkolan kaupunginteatterin näyttelijöitä Olavi Virran elämästä kertovan näytelmän harjoituksissa.
Raila Paavola / Yle

– Mielestäni näytelmä piirtää intohimoisen Olavin. Miehen, jolla on kiihkeä laulamisen vimma, joka uhraa laulamiselle elämässään kaiken. Se vie häntä eteenpäin ja viime metreillä pitää pinnan päällä, kertoo näytelmän vieraileva ohjaaja Johanna Sorjonen.

Solistiyhtye Cairon säestämä musiikkinäytelmä kertoo myös loisteliaan elämän kääntöpuolesta; kodittomuudesta ja yrityksestä rakentaa uusi elämä menetyksen raunioille.

Olavi Virtaa on luonnehdittu suomalaisen tangon synonyymiksi. Taidot ja karisma, sekä omalla tavallaan myös inhimilliset heikkoudet tekivät Virrasta Virran ja iskelmälegendan. Suomalaisilla on aina ollut sija sydämissään rosoisille, elämän kolhimille osaajille.

Saavatko Olavi Virran ikivihreät sävelet myös Kokkolan kaupunginteatterin kolhiintuneet katsojaluvut uuteen kukoistukseen? Elokuun alussa teatterin johdossa aloittanut Juha Vuorinen ainakin toivoo, että hiipuvat katsojaluvut lähtevät uuteen suuntaan. Ohjelmistosuunnittelussa musiikkinäytelmät ovat uuden teatterijohtajan mukaan kantavana voimana.

Solistina Olavi Virta -näytelmän ensi-ilta on Kokkolan kaupunginteatterissa 19.9.