1. yle.fi
  2. Uutiset

Tutkimusjohtaja Mika Pantzar: Hallituksen pitäisi nyt perääntyä

Hallituksen kaavailemat leikkaukset ovat väärä ratkaisu Suomen vaikeaan taloustilanteeseen. Helsingin yliopiston tutkimusjohtajan Mika Pantzarin mukaan valtiovallan pitäisi puuttua talousasioihin äärimmäisen maltillisesti. Pantzar on mukana illan A-studion keskustelussa.

Kotimaan uutiset
Mika Pantzar Aamu-tv:n vieraana.
Yle

Hallituksen ehdottamat leikkaukset ovat liian kovia toimenpiteitä, sanoo Helsingin yliopiston tutkimusjohtaja Mika Pantzar. Hänenmielestään hallituksen ei olisi pitänyt tehdä mitään, vaan valtiovallan tulisi luottaa siihen, että talouden oma dynamiikka korjaa tilanteen.

– Hallituksen pitäisi nyt huutaa rauha ja ottaa aikalisä, vaikka heti hallituskauden alussa yritetäänkin kauhealla kiireelllä saada muutoksia läpi.

Pantzarin mielestä kriisipuhe ja synkän kuvan luominen antavat hallitukselle oikeuden koviin päätöksiin ja vanhojen rakenteiden rikkomiseen. Rakenteiden rikkomista on esimerkiksi hallituksen puuttuminen työmarkkinoiden toimintaan. Pantzar ihmettelee, miten hallitus on mukana vastakkainasettelussa sovittelun sijaan.

– Perjantain mielenilmaus on ay-liikkeen itkupotkuraivari, koska se on nyt ahdistettu nurkkaan. Hallitus on selkeästi työnantajapuolen puolella. Tästä näytelmästä maksetaan vielä pitkään.

Yhteiskunnalliset levottomuudet vaikuttavat Pantzarin mielestä Suomen vientiin ja kansainväliseen maineeseen. Luottoluokittelijat seuraavat yhteiskunnan ratkaisukykyä. Tähän asti Suomea on pidetty maana, jossa yhdessä on saatu sovittua vaikeistakin asioista.

– Juha Sipilän pitäisi nyt ottaa ay-liike syliin ja rauhoitella. Yhteiskunta ei toimi niin kuin yritys, josta voidaan vain potkia joku pois. Ay-liike on osa tätä kokonaisuutta, ja sen kanssa on pakko löytää tapa toimia.

Myös ay-liikkeiden pitäisi katsoa peiliin. Vuosikymmeniä tabuina pidettyjä asioita, kuten paikallista sopimista, pitäisi voida tarkastella uudessa valossa.

Kriisipuhe ei kannusta investoimaan

Suomen tilanteessa huolestuttavinta on työpaikkojen häviäminen. Suomalaiset yritykset eivät ole tällä hetkellä mitenkään erityisen velkaantuneita, mutta investointeja ei uskalleta tehdä. Mika Pantzarin mielestä jatkuva kriisipuhe vaikeuttaa tilannetta entisestään.

– Kuka haluaa investoida maahan, jossa Björn Wahlroosin tapaan sanotaan, että täällä kaikki menee päin helvettiä? Hallitus voisi kriisipuheen lisäksi myös luoda uskoa tulevaisuuteen.

Pantzarin mukaan velkakuormaa ei pidä ikuisesti kasvattaa, mutta Suomen tilanne ei ole huono muihin euromaihin verrattuna.

– Suomessa tehdään aina vertailua vain niihin parhaisiin maihin. Verrataan Saksaan, eikä vaikka Ranskaan. Saksa on kuitenkin EU:ssa selvästi poikkeava maa.

Toisin kuin esimerkiksi Kreikassa tai Portugalissa, Suomessa on paljon osaamiseen perustuvaa yritystoimintaa. Kansainvälisten tutkimusten mukaan Suomi on yhä kilpailukykyinen maa.

– Kansassa ei ole vikaa: Meillä on terveitä ja korkeasti koulutettuja työntekijöitä. Täällä on myös startup-aktiviteettia ja runsaasti luonnonvaroja. Edellytyksiä on vaikka mihin.

Illan A-studiossa vieraina valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.), tutkimusjohtaja Mika Pantzar Helsingin yliopistosta, yrittäjä ja toimitusjohtaja Jaakko Männistö sekä linja-autonkuljettaja Jukka Hämäläinen. Juontajina Annika Damström ja Markus Liimatainen. TV1 kello 21.05. #yleastudio

Lue seuraavaksi