1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

EU vaatii vapauttamaan Burkina Fason vangitut johtajat

Viime vuonna syrjäytettyä presidenttiä Blaise Compaoréa tukevat henkivartiokaartin jäsenet vangitsivat väliaikaisen presidentin ja pääministerin keskiviikkona. Kaappajien mukaan kansaa jakaa vaalilaki, joka estäisi Compaorén tukijoiden asettumisen ehdolle.

EU on tuominnut Burkina Fason väliaikaisen presidentin ja pääministerin vangitsemisen ja vaatii vapauttamaan heidät välittömästi.

Unionin ulkopoliittinen edustaja Federica Mogherini toteaa, että pidätykset uhkaavat lokakuuksi suunniteltuja vaaleja.

Myös YK ja Yhdysvallat ovat vaatineet väliaikaisen presidentin Michel Kafandon ja pääministeri Isaac Zidan vapauttamista.

Viime vuonna syrjäytetylle presidentille Blaise Compaorélle uskolliset henkivartiokaartin jäsenet vangitsivat Kafandon ja Zidan keskiviikkona.

Vallankaappaajat lupaavat vaaleja

Torstaina everstiluutnantti Mamadou Bamba ilmoitti televisiossa uuden "kansallisen demokraattisen neuvoston" lakkauttaneen siirtymäkauden hallinnon ja vieneen presidentiltä valtaoikeudet.

Hänen mukaansa Burkina Fasossa käydään laajapohjaisia neuvotteluja hallituksesta, joka veisi maan rauhanomaisiin ja kattaviin vaaleihin.

Kaappaajien mukaan kansaa jakaa ja turhauttaa huhtikuussa hyväksytty vaalilaki, joka estäisi Compaorén tukijoita asettumasta ehdolle vaaleihin.

Väliaikaisen parlamentin puhemies Cheriff Sy sanoo ranskalaiselle radiokanavalle RFI:lle, että kyse on selvästä vallankaappauksesta. Hän kehottaa ihmisiä vastustamaan sitä.

Päivällä sotilaat ampuivat varoituslaukauksia pääkaupungissa Ouagadougoussa, kun yli sata ihmistä kokoontui vaatimaan presidentin ja pääministerin vapauttamista.

Armeija kaappasi vallan Burkina Fasossa viime syksynä, kun 27 vuotta maata johtanut Compaoré oli yrittänyt muutta perustuslakia voidakseen asettua uudelleen ehdolle presidentinvaaleissa.