"Krapulainen ja väkivaltainen" kokki irtisanottiin – voitti ravintolan oikeudessa

Ravintola irtisanoi kokkinsa, jonka käytöksen muut työntekijät kokivat uhkaavaksi. He myös kertoivat kokin tulleen krapulaisena töihin. Oikeudessa kokki veti pidemmän korren.

Kotimaa
Kokki valmistaa ruokaa ravintolan keittiössä.
Mika Moksu / Yle

Kouvolassa sijaitseva ravintola ja sen irtisanoma kokki ovat puineet pitkään irtisanomisen synnyttämää kiistaa oikeudessa.

Kokki aloitti työt ravintolassa vuoden 2012 lopulla. Hänet palkattiin vastaamaan keittiön toiminnasta. Ravintolan muiden työntekijöiden mukaan kokin käytös muuttui sopimattomaksi vuodenvaihteen jälkeen. Hänen työkaverinsa kertoi oikeudessa, että kokki oli uhkaillut häntä mm. "turpaan vetämisellä".

Lisäksi kokki oli työkavereiden mukaan tullut töihin myöhässä, krapulaisena ja viinalta haisten.

Ravintola irtisanoi kokin kevät-talvella 2013. Ravintola luuli irtisanoneensa kokin neljän kuukauden koeajalla, mutta ilmeisesti erehtyi neljän kuukauden koeajan päivämäärän laskennassa. Tämän seurauksena irtisanominen tapahtuikin koeajan jälkeen.

Oikeus katsoi kokin työn alkaneen jo ennen ensimmäistä työsopimuksessa mainittua työpäivää, koska kokki oli käynyt jo ennen työn alkua antamassa neuvoja keittiössä.

Ravintola ei myöskään ottanut ongelmia puheeksi kokin kanssa eikä antanut tälle kirjallista varoitusta ennen irtisanomista.

Sekä käräjäoikeus että hovioikeus ratkaisivat asian kokin eduksi. Ravintola joutuu näin ollen maksamaan kokille yli 20 000 euron edestä palkkasaatavia. Niihin sisältyvät muun muassa kuuden kuukauden työaikaa vastaava palkka, irtisanomisajan palkka ja odotusajan palkka.