1. yle.fi
  2. Uutiset

Pekka Ervasti: Samettitykki

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) puhui pehmeästi, mutta ampui kovilla faktoilla. Ay-rintama repeilee jo ennen kuin Rautatientori tänään täyttyy.

politiikka

Tänäänpitäisi olla suuri vastarintapäivä hallituksen kuripolitiikalle. Ay-järjestöt tuovat mielenosoittajia Rautatientorille protestoimaan hallituksen kaavailemia pakkolakeja vastaan.

Sipilän tv-puhe Kesärannasta kuitenkin kasteli miekkaripommin sytytyslankaa. Pääministeri vetosi ja antoi pätkän uutta liekaa – miettimisaikaa ja pari vaihtaria pakkolakiesityksille.

Torilla on kuitenkin pakko pitää yllä tiukkaa protestifiilistä. Porvarihallitus saa huutia, se on varmaa.

Sipilän insinöörintylsästi televisiopuheessa luettelemat faktat pitävät silti sitkeästi kutinsa, vaikka niitä kuinka riepoteltasiin pitkin toria. Talous sakkaa, velka kasvaa, vienti piiputtaa ja työttömyys kipuaa.

Fakta on sekin, että palkansaajajärjestöillä on nyt tasan kaksi vaihtoehtoa. Joko joustaa tai jurottaa poterossa. Se kiltti insinöörisetä, joka rupatteli Kesärannan tampuurissa ei näytä antavan periksi. Jos ei mennä mukaan, se operoi ominpäin.

STTK:n ja Akavan suunnalta on jo jonkin aikaa kuulunut teräslevyjen taipumisen aiheuttamaa nitinää. Ne ovat valmiita etsimään hallituksen esityksille omia vaihtoehtoja, joilla hallituksen perustavoite, viiden prosentin tuottavuuden nousu toteutuu. Lomarahat ja työajan pidennys on kaivettu roskiksesta, jonne ne edellisissä neuvotteluissa heitettiin.

Lauri Lylyn (sd.) lysähtäneestä olemuksesta näki keskiviikon A-studiossa, että SAK:n pomo on hankalassa raossa. Keskusjärjestön kovat pojat, Metallin Riku Aalto (sd.), AKT:n Marko Piirainen (sd.) ja muut rautakaartilaiset ovat sitoneet puheenjohtajan kädet ja kielenkannat. Viiden prosentin tavoitteeseen ei saa suostua. "Ei käy", on argumentti, joka opitaan Murikan ay-opiston luottamusmieskurssilla jo ensimmäisenä päivänä.

Nyt ei vastusteta vain porvarihallituksen esityksiä, vaan porvarihallitusta sinänsä.

Hallituksen ja palkansaajien kiista on myös puoluepolitisoitumassa vauhdilla. Nyt ei vastusteta vain porvarihallituksen esityksiä, vaan porvarihallitusta sinänsä. Maassa on kaksi blokkia: porvarihallitus ja punavihreä oppositio. Kyse on valtataistelusta, jossa tavallinen palkansaaja uhkaa jäädä jalkoihin. Kahakointi jatkuu syksyn mittaan Arkadianmäellä. Se mikä neuvottelupöydässä hävitään, pyritään voittamaan takaisin eduskunnassa – ja gallupeissa. Erityisesti persujen duunariäänestäjillä on monta kosijaa.

Kyse on myös kasvojen menettämisen pelosta. Jos SAK perääntyy, sen on osattava perustella se niin, ettei kyse ole perääntymisestä. Viisi prosenttia ei saa näyttää viideltä prosentilta. Onneksi suomen kieli on monimuotoinen ja ilmaisuvoimainen. Karhua ei aina tarvitse kutsua karhuksi. Se voi olla myös "tuottavuuskehityksen parantamiseen tähtäävien toimenpiteiden kokonaisvaltaista uudelleentarkastelua kansantalouden asettamien reunaehtojen edellyttämällä tavalla".

Kun banderollit tänään rullataan kasaan, ay-liikkeen nokkamiehillä on viikonloppu aikaa miettiä, pitäisikö taistelumarssin sävellajia sittenkin vaihtaa.

Pekka Ervasti
Kirjoittaja on politiikan erikoistoimittaja

Lue seuraavaksi