Hyppää sisältöön

Pop-taiteen suomalaispioneeri pääsi Tate Moderniin

Taiteilija Raimo Reinikaisen pitkä ura sai ansaitsemansa huipennuksen, kun hänen varhaisteoksensa päätyivät maailmankuuluun lontoolaismuseoon. Reinikaisen maalaukset on osa Tate Modern -museon suurnäyttelyä, joka esittelee 1960-luvun pop-taidetta ympäri maailman.

Raimo Reinikainen, Luonnos Yhdysvaltain lipuksi 1, 1966, öljy ja lehtikuva, kollaasi, 36 cm x 65, cm, Nykytaiteen museo Kiasma. Kuva: Kansallisgalleria / Jouko Könönen.

– En muista että olisin koskaan syönyt alkupalaa, joka on sommiteltu niin kauniisti. Se oli kuin maalaus tai reliefi.

Kuvataiteilija Raimo Reinikainen (s.1939) on yhä innoissaan edellisillan avajaisista Lontoon maailmankuulussa Tate Modern -taidemuseossa. Paikalla oli pari sataa ihmistä, kunniavieraina 30 pop-taiteilijaa eri puolilta maailmaa.

– On hieno kunnianosoitus, että saa teoksiaan esille yhteen maailman tunnetuimmista taidemuseoista.

Raimo Reinikainen Tate Modern gallerian avajaisissa. Kuva: Pauli Sivonen

Suomalaisista Tate Modernissa on nähty tiettävästi vain Eija-Liisa Ahtilan taidetta. Ei siis ihme, että pitkän päivätyön tehnyt Reinikainen on iloinen yllättävästä Lontoon-matkasta.

– Katsoin näyttelyn toistamiseen viime yönä, illallisjuhlan jälkeen. Teokseni on ripustettu hyvin, niillä on tilaa ympärillään. Moni muu on esillä paljon ahtaammin, kiittelee Reinikainen lontoolaismuseota.

"Unohdin itsekin pop-teokseni"

Tate Modernin World Goes Pop -näyttely kertoo, kuinka pop-taide levisi 1960-luvulla Englannista ja Yhdysvalloista ympäri maailman. Näyttelyyn on valittu noin 70 taiteilijaa ja 150 teosta kaikista maanosista Aasiaa ja Afrikkaa myöten.

Raimo Reinikainen löytyi Mäntän Serlachius-museoiden SuperPop!-näyttelystä. Lontoon taidepiirejä tuntevalla kuraattori Timo Valjakalla on vahvasti sormensa pelissä.

– Tate Modernin kuraattori Jessica Morgan oli kuullut, että kokoamme pop-aiheista näyttelyä ja pyysi materiaalia näyttelyn suomalaisista taiteilijoista. Hän kiinnostui Reinikaisen maalauksista, jotka hänen mielestään sopivat erinomaisesti hänen näyttelynsä kokonaisuuteen, selittää Valjakka.  

Tate Modernissa on esillä neljä Raimo Reinikaisen maalausta: Luonnokset 1. 2. 3. ja 4. Yhdysvaltain lipuksi. Teokset ovat Reinikaisen uran aivan alusta, vuodelta 1966.

– Maalasin niitä viimeisenä opiskeluvuotena Helsingin Kruununhaassa. Taulut olivat esillä saman vuoden syksyllä Helsingissä. Sen jälkeen ne unohtuivat, myös minulta itseltäni.

Teokset kuvaavat Yhdysvaltain lippuja, joihin on liitetty kuva Vietnamin sodasta.

– Vietnamin sotaa vastaanhan teokset on tehty. Esikuvana on pop-taiteen klassikko, amerikkalainen Jasper Johns.

Pop oli ohimenevä ilmiö

Raimo Reinikainen on tehnyt pitkän uran taiteilijana. Hän piirtää, maalaa ja tekee grafiikkaa - lisäksi hän on kirjoittanut aforismeja. Aiheet ovat jo pitkään löytyneet luonnosta, siis mahdollisimman kaukaa kaupunkikulttuuriin liitetystä pop-taiteesta.

– Pop-taidevaihe oli intensiivinen, mutta lyhyt. Se kesti laskutavasta riippuen vuoden tai kolme vuotta. Kun maalasin Yhdysvaltain lippu -teoksia, oli pop-taide Suomessa vielä pienen piiriin touhua. Se kuitenkin levisi nopeasti - siksi halusinkin pois, purjehtimaan muille vesistöille.

Reinikaisen taiteilijan tie pois popista ei ole aivan ainutlaatuinen. Tämä kävi ilmi myös Lontoossa.

– Pop-näyttelyn noin 70 taiteilijasta ainoastaan kaksi ilmoittautuu yhä pop-taiteilijaksi, hymähtää Reinikainen.

World Goes Pop -näyttely on esillä Lontoossa 17.9.2015 – 24.1.2016 ja siirtyy myöhemmin muun muassa Sao Pauloon Brasiliaan.