Missä on Aalto? Mobiilisovellus auttaa kulttuurimatkailijan arkkitehtuurin äärelle

Kouvolassa halutaan hyödyntää yhä paremmin Alvar Aallon perintöä kulttuurimatkailussa. Avuksi on valjastettu nyt myös älypuhelimet.

kulttuuri
Mobiilisovellus näyttää kartalla Tehtaanmäen alueen kohteita
Sini Ojanperä / Yle

Alvar Aallon perinnön hyödyntämistä Kouvolan matkailussa kehitetään edelleen. Elokuussa matkailijoiden käyttöön avattiin Ankkapurhan kulttuurisäätiön tuella toteutetut mobiilireitit Inkeroisten Tehtaanmäen alueella.

Kännykkäsovellus opastaa Tehtaanmäen alueella Alvar Aallon suunnittelemien tai muokkaamien rakennusten äärelle. Reitin kohteet näkyvät kartalla, ja osoitin näyttää, missä käyttäjä liikkuu.

Tekstit sovellukseen on tehnyt Alvar Aallon perintöä Kymenlaaksossa tutkiva Anu Vainio. Hän pyrki tuomaan teksteissä esiin myös tarinoita pelkkien faktojen lisäksi.

– Halusin, että ne rakennukset jollain tavalla heräisivät eloon siinä kierroksella, ettei se jäisi vain pelkäksi ulkokuoreksi, Vainio selittää.

Tehtaanmäen alueella sijaitseviin Aallon rakennuksiin ei pääse sisään lukuun ottamatta Tehtaanmäen koulua. Silti alueella käy turisteja ja sinne järjestetään opastettuja Aalto-kierroksia. Ulkomaalaisten kiinnostus Aaltoa kohtaan on huomioitu myös mobiilisovelluksessa.

– Reitti on tehty myös englanniksi, jolloin pystymme palvelemaan asiakasta vähän pidemmälle. Reitit ovat maksuttomia ja kännykkä on nykyisin kaikkien matkakaveri, toteaa matkailun kehittämispäällikkö Kirsi Vainio.

Kouvolan matkailutoimijat ovatkin muovaamassa Alvar Aallon perinnöstä helposti tarjottavaa kulttuurimatkailutuotetta. Ainekset alkavat olla koossa, seuraavaksi ne pitäisi paketoida yhteen.

– Tuotteen, markkinoinnin ja myynnin, kaiken pitää olla kunnossa, jotta se on bisnestä, kehittämispäällikkö Kirsi Vainio sanoo.