1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Juha Sipilä

Politiikan tutkija arvioi järjestöjen vastaavan Sipilän vetomukseen: "Painetta luotiin sen verran paljon"

Politiikan tutkija Ilkka Ruostetsaari arvioi, että pääministeri sai viestinsä selväksi keskiviikkoisessa puheessaan. Ruostetsaaren mielestä Sipilä osoitti poliittista johtajuutta ja puhutteli suoraan kansalaisia ohi työmarkkinajärjestöjen ja median.

Juha Sipilä
Juha sipilä ja työmarkkinajärjestöt.
Yle

Tampereen yliopiston professori Ilkka Ruostetsaari sanoo, että pääministeri Juha Sipilän keskiviikkoisessa puheessa ei ollut mitään ennakoimatonta eikä siinä tullut yhtään uutta avausta.

– Ehkä voisi sanoa, että puhe itsessään oli merkittävämpi tekona kuin sen sisältö, Ruostetsaari sanoo.

– Pääministeri pääsi puhuttelemaan suoraan työmarkkinajärjestöjä. Mutta sillä oli merkitystä, että hän pystyi puhuttelemaan suoraan kansalaisia ohi työmarkkinajärjestöjen ja median.

Sillä oli merkitystä, että hän pystyi puhuttelemaan suoraan kansalaisia ohi työmarkkinajärjestöjen ja median.

Ilkka Ruostetsaari

Ruostetsaaren mielestä Sipilä toi näkökantansa esille vakuuttavasti. Pääministeri käytti paljon aikaa sen perustelemiseen, miksi hallitus on näihin leikkauksiin nyt turvautunut. Sipilä ymmärsi, että leikkaukset koetaan vaikeina ja vetosi työmarkkinajärjestöihin, että keskustelua jatkettaisiin ja järjestöt tekisivät uusia esityksiä. Professi uskoo, että näitä myös saadaan.

– Kyllä tässä painetta luotiin sen verran paljon, että työmarkkinajärjestötkin joutuvat nyt vastaamaan vetoomukseen, hän arvioi.

Ilkka Ruostetsaari sanoo, että puhuessaan minä-muodossa pääministerinä Sipilä osoitti poliittista johtajuutta.

– Kyllä se oli hyvin vakava vetoomus siitä, että Suomi elää nyt todella vaikeassa tilanteessa ja vaikeita, mielellään uusia, ratkaisuja on nyt tehtävä.

Lue seuraavaksi