1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

AC/DC synkän matkailuvuoden ainoa valopilkku Kanta-Hämeessä

AC/DC:n jättikonsertti toi ilmeisen piristysruiskeen Kanta-Hämeen matkailulle. Tilastokeskuksen mukaan matkailijat viettivät maakunnassa yli 51 tuhatta yötä heinäkuussa. Määrä oli selvästi suurempi kuin parina aiempana vuonna. Australialaisbändistä huolimatta matkailuvuosi on ollut Kanta-Hämeessä surkea.

Kotimaan uutiset
AC/DC soittaa värivaslojen loisteessa ja videonäytöillä tummenevassa yössä
Linnan Kehitys Oy

Matkailijavirtojen alamäki kääntyi heinäkuussa. Puolen vuoden aikana tammi-kesäkuussa Kanta-Hämeen majoitusliikkeissä oli yövytty 165 000 kertaa. Kahtena aiempana vuonna yöpymisiä oli saman aikana selvästi yli 175 000 eli yli kymmenen tuhatta enemmän kuin tänä vuonna.

Heinäkuussa alamäki kääntyi jyrkkään nousuun. Yhdessä kuukaudessa yöpyjien määrä kasvoi kahteen edelliseen vuoteen verrattuna lähes kolmella ja puolella tuhannella.

Kasvu AC/DC:n ansiota?

On tietysti arvailua, selittääkö yksi hurja rockviikonloppu Hämeenlinnassa matkailijamäärien nousua koko maakunnassa, mutta lisätodisteitakin löytyy.

Heinäkuu on tunnetusti kovempi matkailukuukausi kuin kesäkuu. Yöpymisten määrä kasvoi toissa vuonna kesäkuusta heinäkuuhun 4 700 ja viime vuonna noin kolmella ja puolella tuhannella. Tänä vuonna kasvu kesäkuusta heinäkuuhun oli yli 12 tuhatta yöpymistä. Eikä heinäkuu Hämeessäkään ollut säiden puolesta mikään lomailun loistokuukausi.

Vaikka heinäkuu hieman piristi kantahämäläistä matkailua, kyntää ala todella syvällä. Yöpymisiä maakunnassa on ollut tammi-heinäkuussa 216 000, vähemmän kuin kertaakaan 2000-luvulla. Parhaimpina vuosina yöpymisiä on ollut yli 260 000. Kuluvan vuoden synkkää matkailutilastoa ei edes AC/DC pystynyt pelastamaan.

Koko maassa matkailun heinäkuu oli samankaltainen kuin viime vuonnakin, kiitos ulkomaisten matkailijoiden yöpymisten kasvun. Tammi-heinäkuun tilastossa taas ollaan jäljessä viime vuoden vastaavasta ajasta eli yöpyjiä oli majoitusliikkeissä reilut 177 000 vähemmän.

Lue seuraavaksi