Unkarin raja tyhjenemässä turvapaikanhakijoista – tuhannet suuntaavat Kroatiaan

Kroatia odottaa, että maahan saapuu parin viikon aikana yli 20 000 turvapaikanhakijaa nyt, kun Unkari on sulkenut heiltä pääosin rajansa.

turvapaikanhakijat
Poliiseja Unkarin ja Serbian rajalla
Reuters

Sadat turvapaikanhakijat ovat lähteneet Serbian Unkarin-vastaiselta rajalta kohti Kroatiaa päivä sen jälkeen, kun rajalla puhkesi yhteenottoja mellakkapoliisien ja turvapaikanhakijoiden välillä, kertoo uutistoimisto Reuters.

Reutersin toimittajan mukaan alue on merkittävästi tyhjentynyt, kun monet turvapaikanhakijat ovat luopuneet yrittämästä päästä Unkariin.

Unkari sulki alkuviikolla pääosin rajansa turvapaikanhakijoilta, joita on viime viikkoina virrannut maahan Serbiasta. Tulijoiden tavoitteena on useimmiten ollut päästä Unkarin läpi eteenpäin esimerkiksi Saksaan.

Serbialainen bussiyhtiö Lasta kertoi torstaina, että se on keskiviikkoillasta lähtien vienyt 500 ihmistä Šidiin Kroatian rajalle. Lisää ihmisiä odottaa pääsyä linja-autoon.

Kroatia odottaa 20 000 pakolaista parissa viikossa

Kroatia kertoi torstaina, että maahan on tullut Serbiasta yli 6 000 ihmistä keskiviikkoaamun jälkeen.

Terveysministeri Sinisa Vargan mukaan maa odottaa, että parin viikon aikana tulijoita on yli 20 000.

Kroatia on luvannut ottaa tulijat vastaan ja antaa heidän halutessaan jatkaa matkaa eteenpäin muualle EU:hun. Maa on kuitenkin sanonut, että se pystyy huolehtimaan tuhansista ihmisistä, muttei kymmenistä tuhansista.

Kroatia on EU-maa, muttei kuulu vapaan liikkuvuuden Schengen-alueeseen. Kroatiasta turvapaikanhakijoiden on odotettu pyrkivän Schengen-maa Sloveniaan ja sieltä Länsi-Eurooppaan.

Slovenia on kuitenkin sanonut, ettei se halua muodostua kauttakulkukäytäväksi. Sen sijaan Slovenia aikoo ottaa vastaan turvapaikkahakemuksia.