1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Liikuntasetelit ja spinning-tunti – työnantaja ohjaa liikkumaan

Moni työnantaja kannustaa työntekijöitään liikkumaan. Saatetaan pistää pystyyn kampanjakin. Silti kuntoiluinnostus saattaa lopahtaa pian. Pieni konttorialan yritys on ideoinut keinoja, joilla melkein koko firma liikkuu.

Kuva: Kalle Niskala / Yle

Keskiviikkoisin joukko Keski-Pohjanmaan Konttoripisteen työntekijöitä vaihtaa heti työajan jälkeen toimistovaatteet pyöräilyasusteisiin. Työpaikan yläkerrassa sijaitsevalle spinning-salille tulee myös joukko firman asiakkaita. Kello 16.30 alkaa konttoriliikkeen asiakkailleen ja työntekijöilleen kustantama sisäpyöräily- eli spinning-tunti.

Ihan kaikki työntekijät eivät spinnaa. He harrastavat muuta liikuntaa. Kymmenen työntekijän firmassa on myös 1-2, joille liikunta ei juuri maistu. Sekin sallitaan, vaikka työyhteisö heitä lempeästi kannustaakin kuntoilemaan.

– Kyllä me sparraamme heitä liikkumaan, mutta eivät he koe itseään ulkopuolisiksi. Meillä on niin hyvä yhteishenki ja huumori, vakuuttavat liikuntaa runsaasti harrastavat Arja Keränen ja Tiina Möttönen.

Kampanjan pitää olla tarpeeksi pitkäkestoinen, että liikunnasta muodostuu elämäntapa.

toimitusjohtaja Tuomo Lahti

Timo Kuivanto analysoi, että kaikkia ei saa liikkumaan kampanjoilla. Kipinän kuntoiluun on lähdettävä omasta itsestä. Hänen kuntoilukertansa tihentyivät sen jälkeen, kun työnantaja käynnisti vuoden mittaisen kuntoilukampanjan. Siinä ahkera liikkuja sai kiitokseksi tuhannen euron bonuksen. Sen jälkeen ovat maistuneet myös spinning ja pump.

– Siinä on kiva porukalla tekemisen meininki. Kun yksi lähtee, niin on helppo saada muuta porukkaa siihen mukaan, kiittelee Kuivanto oman työyhteisönsä yhteistä harrastusta.

Reilu bonus

Keski-Pohjanmaan Konttoripiste lähti liikkuvalle uralle kuutisen vuotta sitten. Toimitusjohtaja Tuomo Lahti muistelee, että omasta ja työyhteisön päästä syntyi idea vuoden mittaisesta kuntokampanjasta.

Kaikkein ahkerin liikkuja sai palkakseen tuhat euroa. Käytännössä täysi bonus vati puolen tunnin päivittäisen liikunnan. Se pani monet liikkeelle.

– Kampanjan pitää olla tarpeeksi pitkäkestoinen, että liikunnasta muodostuu elämäntapa. Parin kuukauden session jälkeen on helppo palata takaisin vanhalle uralle, tietää Lahti.

Nyt firma satsaa työntekijöiden liikuntaan monella tapaa. Kerran viikossa tarjotaan ilmainen spinning-tunti (myös asiakkaille), työntekijöille kustannetaan liikuntasetelit sekä maksetaan kuntotapahtumiin osallistuminen. Äskettäin firma hankki kaikille myös sykemittarin.

– Oleellista on, että ihmiset löytävät oman liikuntamuotonsa. Haluamme katsoa 10-20 vuotta eteenpäin eli mitä hyvä fyysinen kunto tarkoittaa ikääntyessä, toteaa Lahti.

Panos on kannattanut

Työnantaja on tyytyväinen panostukseen. Työpaikalla stressinsietokyky ja motivaatio ovat kasvaneet, jaksaminen on lisääntynyt sekä poissaolot ovat vähentyneet. Yhteenkuuluvuuden tunne on Lahden mukaan lisääntynyt ja kahvipöydässä lentää huumori.

Kunto on noussut, toteavat Arja Keränen ja Tiina Möttönen.

– On sitä huomannut, että on paljon virkeämpi.

– Me autamme poikia, kun kannamme kopiokoneita ja asiakkaiden kopiopapereita autoon. Me puremme kuormiakin. Kyllä sitä huomaa, että me käymme kuntosalilla, koska jaksaa.