1. yle.fi
  2. Uutiset

Turvapaikanhakijan vetoomus Serbian ja Unkarin rajalla: Olemme ihmisiä emmekä eläimiä – Ylen toimittajan video

Ylen ulkomaantoimittaja Antti Kuronen kertoo, että Serbian puolelle jumiutuneet turvapaikanhakijat ovat hämmentyneitä ja epätoivoisia. Osa turvapaikanhakijoista on suunnannut kohti Kroatiaa, mutta osa toivoo Unkarin avaavan rajan uudelleen. Kroatian suunnalla heitä pelottavat muun muassa maamiinat.

turvapaikanhakijat
Unkarin vastainen raja.
Serbialaiseen rajakaupunkiin jumiutuneet epätoivoiset pakolaiset kantavat avustusrekan tuomia vaatelaatikoita rekasta ulos. Pienen pojan isä vetoaa muihin Euroopan maihin, jotta ne painostaisivat Unkaria avaamaan rajansa uudelleen. "Nukumme ulkona, vaikka olemme ihmisiä emmekä eläimiä", isä painottaa poikansa sylissään.

Ylen Antti Kuronen kertoo, että vielä keskiviikkoillalla Serbian Unkarin vastaiselle rajalle, Horgošin kaupunkiin saapui pakolaisia linja-autolla. Tilanne rajakaupungissa on jännittynyt keskiviikon rajujen yhteenottojen jälkeen.

Silloin unkarilaiset mellakkapoliisit ampuvat kyynelkaasulla maahan pyrkiviä pakolaisia.

– Monet ovat lähteneet kohti Kroatiaa. Tänne on tullut linja-autoja, joilla ihmisiä on kuljetettu Serbian ja Kroatian vastaiselle rajalle, Kuronen kertoo.

Hänen mukaansa osa ihmisistä on päättänyt jäädä Horgošin rajakaupunkiin odottamaan, että Unkari vielä avaisi rajan. Unkarin pitää rajan suljettuna ja on tänään tuominnut ensimmäiset turvapaikanhakijat laittomista rajanylityksistä.

– Ihmiset ovat hämmentyneitä. He ymmärtävät, että Unkari on sulkenut rajansa, mutta pelkäävät lähteä Kroatiaan.

Pakolaiset ovat tietoisia, että Kroatian ja Serbian raja-alueella on yhä Jugoslavian hajoamissotien aikaisia miinoja. Lisäksi pakolaiset kyselevät Kroatian pohjoisen rajanaapurin, Slovenian tilanteesta.

– Kaikki kysyvät Slovenian tilanteesta ja haluavat tietää, mitä se tekee. He pelkäävät, ettei Slovenia päästä heitä jatkamaan matkaansa, Kuronen kertoo Horgošista.

Kroatia on luvannut päästää turvapaikanhakijat läpi, mutta Slovenia ilmoitti ottavansa toistaiseksi käyttöön rajatarkastukset Unkarin vastaisella rajallaan. Slovenia kuuluu Schengen-alueeseen ja sillä on yhteistä rajaa Unkarin, Kroatian, Italian ja Itävallan kanssa.

Lue seuraavaksi