Hyppää sisältöön

Tornioon viikonloppuna saapuville turvapaikanhakijoille tarjolla telttamajoitusta, järjestelykeskus ei ehdi tähän hätään

Mitä todennäköisimmin Tornioon avattava järjestelykeskus ei ehdi aloittaa toimintaansa viikonloppuna. Turvapaikanhakijoiden kasvavaan määrään varaudutaan pystyttämällä rajalle muun muassa telttamajoitusta.

Syyskuussa 2015 Luulajan linja-autoaseman kautta kulki joka päivä satoja irakilaisia turvapaikanhakijoita matkalla kohti Suomea. Kuva: Jaani Lampinen / Yle

Tornioon perusteilla oleva turvapaikanhakijoiden järjestelykeskus ei ehdi toimintaan vielä viikonlopun aikana. Maahanmuuttovirasto valmistelee järjestelykeskuksen avaamista viikonloppuna ja sen on tarkoitus avautua tiistaina.

Viikonloppuna Torniosta rajan yli mahdollisesti saapuvien turvapaikanhakijoiden tulvaan varaudutaan kuitenkin perustamalla hätämajoituskeskus Ammattiopisto Lappian Yritystaloon perjantaina.

Maahanmuuttoviraston vastaanottoyksikön johtajan Jorma Kuuluvaisen mukaan Tornioon tuodaan myös SPR:n telttamajoitusta.

– Tällaisilla ratkaisuilla varaudutaan viikonloppuun ja mahdolliseen ruuhkaan. Ja myöskin siihen, että perjantaina junat eivät kulje. Jos heitä [turvapaikanhakijoita] tulee ja he jäävät siihen niin heille on majoitusta tarjolla, Kuuluvainen sanoo.

Maahanmuuttovirasto luottaa Tornioon

Tornion kaupunginvaltuusto päättää Suomen ensimmäisen järjestelykeskuksen perustamisesta entisen lukion tiloihin maanantaina. Valtuusto käsitteli asiaa jo viime maanantaina. Tuolloin valtuuston selvä enemmistö oli myönteinen järjestelykeskukselle.

Maahanmuuttovirastossa ja sisäministeriössä suhtaudutaan luottavaisesti siihen, että Tornio tekee asiassa myönteisen päätöksen. Jos valtuusto kääntäisi maanantaina kelkkansa, on Maahanmuuttoviraston etsittävä muita keinoja tilanteesta selviämiseen.

– Jos tulee selkeästi kielteinen päätös, niin sitten meidän täytyy yksinkertaisesti hakea muita vaihtoehtoja. Ei siinä ole mahdollisuutta muuhun, vastaanottoyksikön johtaja Jorma Kuuluvainen toteaa.

Tornion kieltäytyminen johtaisi Kuuluvaisen mukaan siihen, että uusia väliaikaisia keskuksia jouduttaisiin perustamaan muualle.

17.9. klo 16.40 Täsmennetty hätämajoituskeskuksen paikka Yritystaloksi.