1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Tutkija: "Hallituksen leikkauslista oli harkitsematonta politiikkaa tai tietoista uhkapeliä"

Työelämän tutkija Pasi Pyöriän mukaan perjantaina järjestettävä palkansaajien mielenilmaus on ymmärrettävä ja tervetullut vastareaktio hallituksen sanelupolitiikalle. Tutkijan mukaan nyt palkansaajajärjestöjen on kuitenkin esitettävä nopealla aikataululla vaihtoehtoja hallituksen toimille.

Kotimaan uutiset
Työelämän tutkija Pasi Pyöriä kuvattuna Tampereen yliopistolla
Työelämän tutkija Pasi Pyöriä Tampereen yliopistolla.Leena Peltokangas / Yle

Pääministeri Juha Sipilän puhe kansankunnalle oli tutkijan mukaan tarpeellinen selvennys Suomen vaikeasta taloudellisesta tilanteesta. Muuten hallituksen tapa toimia säästöjen saamiseksi ei saa ymmärrystä tutkijalta.

– On selvää, että hallituksen pakkokeinoilla ja sanelupolitiikalla ei ratkaista ongelmia Suomen kaltaisessa sopimusyhteiskunnassa, sanoo työelämän tutkija Pasi Pyöriä Tampereen yliopistosta.

– Hallituksen sanelema leikkauslista on ollut kenties harkitsematonta politiikkaa tai sitten tietoista uhkapeliä. On lyöty pöytään niin kovia ylhäältä saneltuja ehdotuksia, että tämän jälkeen ammattijärjestöjen on pakko luonnostella omia vaihtoehtoisia ratkaisujaan.

– Hallituksen leikkaukset toteutuessaan olisivat räikeän eriarvoistavia, koska ne kohdistuisivat naisvaltaisiin matalapalkka-aloihin, sanoo Pyöriä.

Edessä on kiinnostava viikko

Tutkija Pasi Pyöriän käsityksen mukaan hallitus odottaa nyt sitä, että ensi viikon kuluessa työmarkkinajärjestöt esittävät omia vaihtoehtojaan.

– Toivon, että vaihtoehtoja syntyisi sopimisen pohjaksi. Olisi kaikkien etu, että järkevä, demokraattinen, tasapuolinen ja oikeudenmukainen kompromissi löytyisi. Edessä on kiinnostava viikko.

Jos tilanne tulehtuu entisestään ja ajaudutaan laaja-mittaisiin lakkoihin, niin se tulee Suomelle tavattoman kalliiksi.

Pasi Pyöriä

– Työmarkkinajärjestöjenkin on pakko katsoa peiliin ja löytää vaihtoehtoja, jos hallituksen sanelemiin säästöihin ei haluta alistua.

– Jos tilanne tulehtuu entisestään ja ajaudutaan laaja-mittaisiin lakkoihin, niin se tulee Suomelle tavattoman kalliiksi.

Pyöriän mukaan seuraavan viikon tapahtumat ennustavat tulevan syksyn tilannetta työmarkkinoilla.

Ilmassa on epävarmuutta

Pääministeri nosti keskiviikon linjapuheessaan esille mahdolliset työaikojen pidennykset ja lomarahojen leikkaukset.

– Hyvin luultavaa on, että juuri lomarahojen leikkaaminen ja jonkinasteinen työajan pidentäminen nousevat ensi viikolla pöydälle. Nämä asiat ovat työmarkkinakentän käsissä, sanoo Pyöriä.

– Tässä on monenlaisia epävarmuustekijöitä. Varsinkin SAK:lle kaikenlaiset palkanalennukset tuntuvat olevan suorastaan punainen vaate.

Kuinka uskottavaa hallituksen puhe työpaikkojen lisääntymisestä nyt esitettyjen leikkausten seurauksena sitten on?

Vahvasti epäilen, perustuvatko hallituksen esittämät toimet kunnollisiin tutkimuksiin tai edes selvityksiin.

Pasi Pyöriä

– Jos julkisen sektorin työntekijät työpäiväänsä pidentäisivät, niin ei se vientiteollisuuden työpaikkoja lisäisi. Perustelu ei ole uskottava.

– On kierrelty ja kaarreltu sekä puhuttu, kuinka pidemmällä aikajänteellä syntyisi dynaamisia vaikutuksia ja työpaikkoja. Vahvasti epäilen, perustuvatko hallituksen esittämät toimet kunnollisiin tutkimuksiin tai edes selvityksiin.

Lue seuraavaksi