1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Punainen Risti

Pakolaisvastaiset vihapuheet eivät näy Nälkäpäiväkeräyksessä

Nälkäpäiväkeräys on lähtenyt hyvin liikkeelle Satakunnassa. Sosiaalisessa mediassa julkaissut vihapuheet eivät ole kohdistuneet kerääjiin.

Punainen Risti
Porin Eetunaukiolla Nälkäpäiväkeräys sujuu hymysuin.
Porin Eetunaukiolla Nälkäpäiväkeräys sujuu hymysuin. Somen vihapuheet eivät ole uloittuneet tänne asti.Pertti Pitkonen / Yle

Perinteinen Nälkäpäiväkeräys on jälleen käynnistynyt. Satakunnassa tavoitteena on saada kasaan 110 000 euroa eli enemmän kuin viime vuonna. Kaikki Suomen Punaisen Ristin Satakunnan piirin 32 osastoa ovat keräyksessä mukana.

Keräyksen tuotto menee SPR:n katastrofirahastoon, mutta sitä käytetään myös maakunnassa.

Tänä vuonna korostuu myös pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden vaikea tilanne. SPR muistuttaa keräysvetoomuksessaan, että kodin jättäminen on ihmisille viimeinen vaihtoehto.

Vihapuheet pakolaisia kohtaan yleistyneet

Sosiaalisessa mediassa julkaistut pakolaisvastaiset vihapuheet ovat kohdistuneet myös parhaillaan käynnissä olevaan SPR:n Nälkäpäiväkeräykseen.

– Satakunnassa keräys on kuitenkin lähtenyt liikkeelle hyvin, eikä aggressiivisia ilmiöitä kerääjiä kohtaan ole esiintynyt, sanoo SPR:n Satakunnan piirin vt. toiminnanjohtaja Kari Petäjä.

Petäjän mielestä vihapuheita lietsovat ovat hyvin marginaalinen ryhmä, joka saa äänensä kuuluviin.

– Täytyy kuitenkin muistaa, että suurin osa suomalaisista ja satakuntalaisista suhtautuu positiivisesti turvapaikanhakijoihin. Moni haluaa osallistua Punaisen Ristin työhön, muistuttaa Petäjä.

Sitä osoittaa sekin, että syyskuun aikana SPR:n vapaaehtoistyöhön on ilmoittautunut jo 5 000 henkilöä, kun vastaava saldo on ollut parinsadan paikkeilla.