Mielenilmaus näkyy Lapissa Rovaniemen Lordi-aukiolla

Työntekijöiden mielenilmaus hallituksen leikkauslinjaa vastaan näkyy Lapissa Rovaniemen Lordi-aukiolla työntekijäjärjestöjen järjestämänä tapahtumana. Muutoin mielenilmaus vaikuttaa merkittävimmin julkiseen liikenteeseen, kaukoliikenteeseen, tavaraliikenteeseen ja prosessiteollisuuteen.

Lordia-aukiolla mielenilmaus
Palvelualojen ammattiliitto PAM ry:n järjestöjohtajan Niina Koivuniemen haastattelu ja kuva: Vesa Vaarama / Yle

Lordi-aukion tapahtuma on yksi valtakunnan monista mielenilmaustapahtumasta. Päätapahtuma on Helsingissä. Helsinkiin Lapista lähteviä varten on varattu neljä junanvaunua.

Iso tapahtuma on luvassa myös Oulun Rotuaarilla, jossa muun muassa seurataan Helsingin mielenosoitusta isolta näyttötaululta.

Lordi-aukiolla on mielenilmauksen ajan klo 11-13 luvassa hernerokkaa ja hengennostatusta.

– Siellä tarjotaan hernekeittoa yhdestätoista lähtien ja tapahtumaa tulee avaamaan puoli kahdentoista aikaan kansanedustaja Johanna Ojala-Niemelä, SAK:n aluetoimitsija Riitta-Liisa Ojuva sanoo.

– Tietenkin ihmiset saavat puheenvuoroja, voivat kertoa tuntemuksistaan ja mielipiteitään ja pyrimme järjestämään myös vähän musiikkia.

Lapissa eniten vaikutuksia liikenteeseen

Suurin vaikutus koko Suomen kattavalla työntekijöiden mielenilmauksella on Lapista katsottuna liikennevälineisiin.

Junat (siirryt toiseen palveluun) eivät kulje tänään aamukuuden ja iltapäivä kuuden välillä.

Osa bussilinjoista jää ajamatta ja myös tavaraliikenne hiljenee, kun auto- ja kuljetusalan liittoon kuuluvat työntekijät ovat poissa töistä aamukolmesta huomiseen aamukolmeen asti. Koulukuljetukset toimivat normaalisti.

Finnairin peruttujen lentojen (siirryt toiseen palveluun) listalla on tänään viisitoista lentoa lähinnä Etelä-Suomessa. Yhtään pohjoisen lentoa ei listalla ole.

Viivästyksiin kannattaa kuitenkin varautua, koska maapalveluiden henkilöiden osallistuminen mielenilmaukseen voi hidastaa muun muassa matkalaukkujen käsittelyä ja turvatarkastuksia.

Koulut toimivat normaalisti samoin kuin ennakointien mukaan myös päiväkodit. Myöskään terveyskeskuksissa ja sairaaloissa mielenilmaus ei näy.

Kaupan alalla ainakin osa pienistä myymälöistä on suljettuna samoin kuin Alkon myymälät mielenilmauksen ajan eli kaksi tuntia kello yhdestätoista kello kolmeentoista.

Isommat liikkeet ovat auki, mutta esimeriksi Rovaniemen Prismassa ja Citymarketissa enteillään, että kassoilla saattaa olla tavallista pitempiä jonoja.

Teollisuuslaitoksista paperi- ja sellutehtaat pysähtyvät. Muilla aloilla mahdollisista laitosten sulkemisista  ei ole ennakkotietoa, mutta ainakin metalliliiton jäseniä on osallistumassa mielenilmaisuun.

Muokattu: Muutettu "yksi valtakunnan kolmesta mielenilmaustapahtumasta" muotoo "yksi valtakunnan monista mielenilmaustapahtumasta".