Mielenilmaus Etelä-Savossa: Bussiliikenne pysähtyy, vaneritehtaat vaikenevat, mutta kaupat pysyvät auki

Palkansaajien mielenilmaus näkyy perjantaina liikenteessä, työpaikoilla ja kaupoissa. Kaupat pyrkivät pitämään ovensa auki, mutta tavaravalikoimat supistuvat viikonloppua kohti.

Perjantain mielenilmaus
Busseja Mikkelin matkakeskuksella.
Petri Vironen / Yle

Mielenilmauspäivän ensimmäinen konkreettinen vaikutus nähdään aamulla klo 3, jolloin bussiliikenne pysähtyy. Mikkeliläisen Savonlinjan 500 bussia seisovat Itä- ja Kaakkois-Suomessa, pääkaupunkiseudulla ja Turussa.

– Vain tilausajot ja muutama poikkeus eri alueilla pystytään ajamaan, Savonlinjan liiketoimintajohtaja Kai Honkanen kertoo.

Lähemmäs tuhat päivittäista työmatkalaista joutuu Etelä-Savossa etsimään vaihtoehtoisen kyydin bussille perjantaiaamuna. Junaliikenne pysähtyy klo 6. Ennen sitä lähteneet junat ajavat perille aikataulun mukaisesti.

Mikkelin paikallisliikenteen vuoroja ei liikennöidä perjantaina. Myös Moppe-palveluliikenne on seisahduksissa päivän ajan.

– Kaupungin asiointi-, työmatka- ja koululaisvuorot kantakaupungin, Anttolan, Suomenniemen ja Haukivuoren ympäristössä liikennöidään taas normaalisti. Myös tilausajona järjestetyt erilliset koulukuljetukset liikennöidään normaalisti aikataulujen mukaan, Mikkelin kaupungin liikenneinsinööri Liisa Heikkinen kertoo.

Pieksämäellä paikallisliikenne kaikkine koululaisvuoroineen kulkee perjantaina normaalisti. Savonlinnassa (siirryt toiseen palveluun) iso osa paikallisliikenteestä jää ajamatta, osa ajetaan. Savonlinnan palveluliikenne (PALI 1 JA 2) toimii normaalisti, mutta koululaiskuljetuksissa on poikkeusjärjestelyitä (siirryt toiseen palveluun).

Taksit ovat Etelä-Savossa liikenteessä täydellä kalustolla. Etelä-Savon Taksi on toivonut ennakkotilauksia perjantaille, mutta vielä torstaina aamupäivällä ennakkovarausten määrä ei poikennut normaalista.

Lossiliikenne seisahtuu osin huomenna Etelä-Savossa. Kaikki valtionyhtiön eli Suomen lauttaliikenteen sekä Nordic Coast Linen reitit seisovat. Yksityistielossit sen sijaan liikennöivät normaalisti. Lossit seisovat klo 11-18.

Mielenilmaus pysäyttää myös useita tehtaita Mikkelin ja Savonlinnan seudulla. Koneet Euroopan suurimmalla havuvaneritehtaalla Ristiinan Pelloksella pysähtyvät vuorokaudeksi perjantai-aamuna klo 6, jolloin yövuorolaisten työpäivä päättyy.

UPM:n Savonlinnan vaneritehtaat hiljenevät nekin kuudelta vuorokauden ajaksi. Lisäksi Metsä Woodin kertopuu- ja vaneritehtaat vaikenevat Savonlinnan Punkaharjulla vuorokaudeksi. Seisahtuvilla tehtailla työskentelee yhteensä lähes 1 300 työntekijää.

Kaupat, koulut ja päiväkodit auki

Päivittäistavakaupat pitävät ovensa auki normaalisti. Työntekijöiden mielenilmaus on odotettavissa klo 11-13.

- Pyrimme pitämään kaupat auki. Tavaravalikoimassa päivä näkyy etenkin viikonloppua kohti, osuuskauppa Suur-Savon marketkaupan johtaja Iiro Siponen kertoo.

- Hyllyt on aamupäivällä täynnä, mutta iso osa kuljetuksista ei toimi, joten uutta tavaraa ei tavalliseen tapaan saada.

Etelä-Savon koulut ja päiväkodit ovat perjantaina auki.

- Tietojeni mukaan täällä on kaikki koulut ja päiväkodit auki ja tietäisin, jos olisi poikkeuksia, OAJ:n Etelä-Savon alueyhdistyksen puheenjohtaja Petri Lajunen sanoo.

Etelä-Savon terveyskeskukset ja sairaalat toimivat perjantaina pääosin normaalisti.