Kuopion kaupunginteatterin lipunmyynti viime syksyä hitaampaa – yksi esitys on poikkeus

Erityisesti suurten ryhmien ennakkovaraukset ovat vähentyneet. Marraskuussa ensi-iltaan tulevan Pihkatappi-näytelmän esityksistä osa on kuitenkin jo myyty loppuun.

Kuva: Pertti Huotari / Yle

Kuopion kaupunginteatterin syksyn lipunmyynti on lähtenyt kohtalaisen hyvin käyntiin.

Valtakunnan tasolla teatterilippujen myynti on kääntynyt laskuun. Teatterinjohtaja Pekka Laasonen arvioi, että viime syksyn myyntilukuihin ei Kuopiossakaan tänä vuonna päästä.

Varsinkin isojen ryhmien varaustilanne on tänä syksynä aiempaa epävarmempi. Asiakkaat myös tekevät teatterilippujen ostopäätöksen totuttua huomattavasti myöhemmin.

Laasosen mukaan lipunmyyntiä syö heikon yleisen taloustilanteen lisäksi alan kiristynyt kilpailu. Vapaita teatteriryhmiä on tällä hetkellä paljon Suomessa ja sirkustoiminta on myös laajentunut.

Lisätuloja ulkopuolisten tapahtumista

Kuopion kaupunginteatteri saa lisätuloja vuokraamalla tilojaan ulkopuolisille tahoille. Syksyksi teatteritaloon on varattu kymmeniä tilaisuuksia. Teatterin tiloissa järjestetään muun muassa erilaisia kokouksia ja seminaareja.

Teatterinjohtaja Laasonen kertoo, että tilavuokraus on teatterille merkittävä tulonlähde. Vuositasolla kyse on kymmenistä tuhansista euroista.

Laasosen mukaan ulkopuolisten järjestämät tapahtumat toimivat hyvin myös teatterin oman tuotannon markkinointitilaisuuksina.

– Ihan hirveästi emme pysty lisäämään vuokrausta, koska nyt aletaan olla aika tapissa. Oman henkilökunnan resurssit tulevat vastaan. Oli pienempi tai isompi tilaisuus, niin se sitoo eri määrän meidän teknistä henkilökuntaa, Laasonen sanoo.

Pihkatapin ennakkomyynti vetää hyvin

Marraskuussa Kuopion kaupunginteatterissa saavat ensi-iltansa näytelmät Juoppohullun päiväkirja ja Pihkatappi.

Antti Heikkisen romaaniin perustuva Pihkatappi kertoo Ylä-Savosta kotoisin olevasta toimittajasta, joka on muuttanut Tampereelle töihin. Jokin omassa menneisyydessä kaihertaa mieltä, joten hän päättää palata kotikonnuilleen selvittelemään kesken jääneitä asioita, Laasonen kuvailee.

– Näytelmä on herättänyt erittäin suurta mielenkiintoa. Sen lipunmyynti on huomattavasti etukenossa siitä, mitä on suunniteltu tämän vuoden osalta. Sillä on jo aika monta loppuunmyytyä esitystä.

Juoppohullun päiväkirja puolestaan perustuu Juha Vuorisen kirjasarjaan. Laasosen mukaan tällä esityksellä haetaan erityisesti miehiä yleisöön.

– Se on kieleltään ja muutenkin aika rohkea. Jos joku ei ole sellaiseen valmis, niin ei kannata tulla mieltään pahoittamaan teatteriin. Sanailu siinä on kaikessa raadollisuudessaan varsin reipasta.

Laasonen painottaa, että kysymys ei missään nimessä ole alkoholinkäytön ylistyksestä, vaan siitä mihin liiallinen alkoholin kanssa flirttailu voi johtaa.